Diyarbakır’da kantinler ateş pahası: Öğrenciler aç!
AMİDA HABER - Diyarbakır’da eğitim 9 Eylül’de başladı ancak sorunlar bitmedi. Taşımalı eğitimdeki sıkıntılardan, okullardaki temizlik sorununa kadar onlarca sıkıntı ile boğuşan eğitimdeki, sorunlardan biri de beslenme. Geçen yıl okul öncesine verilen bir öğün yemek de bu yıl kaldırıldı. Sadece taşımalı eğitimi kullanan öğrenciler yemek hakkından yararlanabiliyor.
‘Kantinler pahalı’
Yemek çıkmayan okullarda, öğrenciler kantinlere mahkum hale getirildi. Kantinlerde ise fiyatlar ateş pahası. Bazı okullarda karışık tostun tanesi 40-50 TL’den satılıyor. Ayran 20 lira, su ise 10 liradan satılıyor.
‘Oda fiyat belirledi’
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na (DESOB) bağlı, Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası 2024-2025 eğitim yılı için fiyat belirledi. Buna göre, tost 30 lira, karışık tost 40 lira, simit 10 lira, çörek 10 lira, döner 40-50 arası, meyve suyu 10 lira, ayran 10 lira, suyun 7 liradan satılması gerekiyor. Ancak kantinciler yüksek ihale fiyatları ve artan maliyetleri gerekçe göstererek çoğu okulda, fiyat yükseltme yoluna gidiyor.
Denetleme yetkisi kimde?
Amida Haber’e konuşan kantincilerin bağlı olduğu Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Fahrettin Gülmüş, kantinler üzerinde denetleme yetkilerinin olmadığını söyledi. Gülmüş, “Denetleme yetkisi belediyelerde ve Tarım il Müdürlüğü’nde. Biz sadece fiyat belirliyoruz. Fiyatlara uyulup uyulmadığı ile ilgili bir denetim yapma, yaptırım uygulama yetkimiz yok. Üyelerimizin büyük çoğunluğu uyuyor. Diyarbakır'da sadece 90 üyemiz var. Kayıtsız daha fazla kantin var, bunların uyup uymadığını bilmiyoruz” dedi.
‘Oruçlu gibi geçiren çocuklar var’
Eğitim sendikaları da hem ekonomik kriz hem de artan fiyatlar nedeniyle çocukların okula aç geldiği konusunda hem fikir. Eğitim- Bir- Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, “Hem beslenme kültürünün farklılığı hem de ailelerin sosyo ekonomik durumlarından dolayı, çocuklar için bir öğün ücretsiz beslenme hakkı olmalıdır” dedi. Yeterli gıdaya ulaşamayan çocukların okulda günün tamamını aç geçirdiğini belirten Tekdemir, şunları söyledi: “Çocuk aç olunca derse dikkatini toparlayamıyor, dersi kavrama imkanı ortadan kalkıyor. Okula aç gelen, hatta günün tamamını oruçlu gibi geçiren çocuklar var” diye konuştu.
‘Sadece ekmek peynir’
Eğitim – Sen Diyarbakır Şube Başkanı Faruk Ercan da, çocuklara “ücretsiz öğün” sağlama sorumluluğunun Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğunu söyledi. Ercan, “Şuan taşımalı eğitim dışında öğrencilere yemek verilmiyor. Geçen yıl okul öncesinde vardı, kaldırıldı. İlimizde işsizlik ve yoksulluk oranı çok yüksek. Çocuğunun beslenme çantasına sadece ekmek peynir koyan, hatta bu imkanı olmayan veliler var. Çocuklar gün boyu okulda aç. Bu sorunun bir an önce çözülmesi, tüm kademelerde öğrencilere ücretsiz öğün sağlanması gerekiyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.