Diyarbakır’da kayyım projesi çöp oldu: 1 milyar nereye gitti?


AMİDA HABER - Diyarbakır’da belediyeye kayyım olarak atanan Vali Münir Karaloğlu döneminde büyük umutlarla başlayan lojistik merkezi projesi, hayal kırıklığı yarattı. Elazığ yolu üzerinde kent merkezine 16 kilometre uzaklıktaki proje için 2 milyon 250 bin metrekarelik alan ayrıldı. 1 milyar 150 milyon TL’ye mal olan projenin ihalesi 15 Ekim 2021’de yapıldı. Rizeli kayyım Karaloğlu döneminde, Trabzonlu iş insanına ihale edilen projede 5 bin 500 kişiye istihdam hedefleniyordu, ancak 4 yılda sadece yüzde 2’si bitti.
Haziran’da teslim edilmesi gerekiyor
Şuana kadar sadece yüzde 2’si tamamlanan projenin taahhüt edilen teslim tarihi bu yılın Haziran ayı. 2 ayda, projenin yüzde 98’sinin tamamlanarak, Diyarbakır’a teslim edilmesi gerekiyor.
‘Paydaşlar devre dışı bırakıldı’
Konuyla ilgili Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, “Biz lojistiğin, bu kentin paydaşları, belediyesi, ticaret, sanayi odası gibi kurumlar olmadığı takdirde yürümeyeceğini o dönem anlattık. Çünkü Türkiye'de iki tane örneği gidip yerinde gezdik. Hem Ankara'dakini hem Samsun'dakini. İki tane iyi örnek. Biri hiç yürümüyor, diğeri ise güçleri birleştirerek yürüyor. Biz burada güçleri birleştirerek yürüme yöntemini anlattık. Maalesef anlatamadık. İhale yapıldı. 2025 Haziran ayında bitmiş olması gerekiyor. Şu an yüzde 2-2,5'larda gerçekleşti” dedi.
‘Çok zaman kaybettik’
Lojistik merkezinin Diyarbakır için önemine işaret eden Kaya, “Maalesef, kayyum yönetimi antidemokratik olmasından daha da önemlisi bölgeye kalıcı ekonomik zararlar verir bir pozisyondaydı. Tutup ihaleyi bir şekilde bir kişiye verdiler ve bir tek kişinin ihaleye girmesini sağlayarak verdiler. Ama o kişinin bunu bu saatten sonra yapma şansı yok. Şu an bir enkaza dönüştü. Zaman kaybettik” diye konuştu.
Vali takip ediyor
Vali Murat Zorluoğlu’nun süreci yakından takip ettiğini belirten Mehmet Kaya, “Yapımcıyı çağırıp görüştüğünü biliyorum. Vali Bey, hassas bu konuda. Belediye mevcut iş adamıyla yapamadığı için, sözleşmeyi feshedip yeniden o aklı kente hâkim kılarak lojistiği hayata geçirmemiz gerekiyor. Cizre, Nusaybin, Kızıltepe'deki taşımacılar bile lojistik nedeniyle Diyarbakır'a bakıyorlar. Gelip buradan batıya açılacaklar. Bir an önce hayata geçirilmesi lazım. 4 yıl neredeyse boşu boşuna geçti. Hiçbir şey de yapılamadı. İnşallah bundan sonra hep birlikte bunu düzelteceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.