Diyarbakır’da kültürel mirasın simgesi: Devam ediyor

Diyarbakır’da kültürel mirasın simgesi: Devam ediyor
 Muhabir
Diyarbakır’da yüzyıldır sürdürülen kültürel mirasın simgelerinden biri olan çörek geleneği bu bayramda devam etti.

AMİDA HABER - Diyarbakır mutfağı, tescilli lezzetleriyle gastronomi dünyasında adını her geçen gün daha fazla duyuruyor. En çok bilinen ürünlerin başında kadayıf ve ciğer alıyor. Diyarbakır’da tescilli ürünlerin yanı sıra bilinin ve pek lezzeti de bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de bayram çöreği. Her bayram öncesi ve sonrası tüketilen çörek malzemeleri bu yıl beklenen ilgiyi görmese de, çörek geleneği bu bayramda devam etti. Ana malzemelerini oluşturan baharatların kaşığı 5 ila 10 lira arasında satılıyor.

img-8522.jpg

Geleneksel olarak evlerde de yapılabilen bayram çöreği, özellikle fırınlarda hazırlanıyor. Bayrama günler kala hemen her fırında pişirilen çöreklerin mis gibi kokusu, tüm mahalleye yayılıyor. Bu koku, Diyarbakırlılar için bayramın yaklaştığının en büyük habercisi.

diyarbakir-coregi.jpeg

Bayram sonrası tüketiliyor

Diyarbakır’da bayram çöreği geleneği, geçmişten günümüze yaşatılmaya devam ederken, bayram kahvaltıların vazgeçilmesi durumda. Bayram öncesi pişirilen çörekler bir hafta boyunca tüketiliyor.

img-8527.jpg

Çörek, ‘Bayramların olmazsa olmazıdır’

Uzun yıllardır baharat satışı yapan 30 yaşındaki Osman Polat, bayram çöreğine olan ilgiyi şöyle anlattı: “Diyarbakır çöreği, bayramların olmazsa olmazıdır. Her bayram öncesi burada tezgâhımızı kuruyoruz ve satışlarımız oldukça iyi. Talep çok fazla. Günlük ortalama 2 bin liralık satış yapıyorum. 3 kaşık baharatı 10 liradan satıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.