Diyarbakır’da ‘kurban’ pazarı kesat: Büyükbaş 130 bin, küçükbaş 15 bin!

Diyarbakır’da ‘kurban’ pazarı kesat: Büyükbaş 130 bin, küçükbaş 15 bin!
Kurban Bayramın yaklaşmasıyla birlikte Diyarbakırlılar hayvan pazarının yolunu tuttu. Kurbanlık fiyatlarındaki dalgalanmalar hem satıcıları hem de alıcıları etkiliyor.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da son günlerde et fiyatlarında her ne kadar fiyat düşüş yaşansa da artan ekonomik zorluklar alım gücünü azalttı. Geçen seneye oranla büyükbaş hayvan fiyatları yüzde binin üzerinde, küçükbaş hayvanda ise yüzde yüzün üzerinde bir zam gerçekleşti. Bu yıl kurban kesmek için Diyarbakır’da hayvan pazarının yolunu tutanlar, yüksek fiyatlar nedeniyle adeta şok yaşadı. Büyükbaş hayvan fiyatları 200 bin liraya kadar çıkıyor. Fiyat yüksekliği, kurban severleri küçük baş hayvana yöneltti.

‘Fiyatları kestiremediğimiz için alışveriş yapamıyoruz’

hayvan-pazari-diyarbakir4.jpg

Hayvan pazarında perakende satış yapan Erdal Bitlisli, “Piyasa düşmüş olsa da burada fiyatlar düşmedi. Kimse evine bir kilo et götüremez. Şu an birkaç tane aldım fiyat yüksek ama almamız lazım. Parakende satış yapıyorum. Buradan alıp Siirt’e satmaya götürüyorum. Piyasa her geçen artıyor. Buraya 3 gündür gezen ve bir şey alamayanlar var. Millet kurban olarak kendini oyalıyor. Fiyatları kestiremediğimiz için ona göre alışveriş de yapamıyoruz” dedi.

‘5-6 kişi 1 inek alamıyor’

hayvan-pazari-diyarbakir2.jpg

Geçen seneye oranla büyükbaş hayvana yüzde binin üzerinde bir zam olduğunu söyleyen Nurullah Ayna, “Geçen sene bir inek 10 milyardı (10 bin) bu sene 130 milyar (100 bin) olmuş. 5-6 kişi ortak olup 1 inek alamıyor. Bir kilo et 450 lira olmuş. Geçen sene böyle değildi. Kimse alamıyor. Herkes perişan olmuş. Satıcılarda hayvanlarını satamıyor. Biz de şaşırmış durumdayız” diye konuştu.

‘Satışta bir dengenin bir düzenin olması lazım’

hayvan-pazari-diyarbakir1.jpg

Hayvan satışlarında bir dengesizliğin ve adaletsizliğin olduğunu belirten Mevlüt Gül, satıcıların büyük zarara girdiğini vurguladı. 10 yıldır hayvan ticaretiyle uğraştığını ve ticaretin her geçen sene daha kötüye gittiğin, ifade eden Gül, “Şu an sattığın hiçbir hayvanın satın alamıyorsun. Bir dana satıyorsun yerine bir tane kuzu alamıyorsun. Bunun dışında yurt dışından alımlar var. İnsanlar bir türlü dengeyi tutturamıyor. Zarar ediyor. Onun için bir türlü kazanamıyoruz. Bir dengenin bir düzenin olması lazım. Biz kasaplara eti 300-350 liraya satıyoruz, onlar 450-500 liraya satıyor. Burada sanki bir rant var her gün başka bir fiyat ile karşı karşıya kalıyoruz. Neyi satıp, neyi alacağını bilmiyorsun. Bunun bir önleminin alınması lazım, alınmıyor. Maddi olarak zengin gözüküyoruz ama zenginlikle hiçbir alakamız yok. Gidişatımız hiç iyi gözükmüyor. Bayram arifesinde yaklaşınca fiyatlar ilk başta yüksek tutuluyor, son günlere doğru fiyatlar düşüyor. Çoğu satıcının elinde hayvanları kalıyor. Öyle bir korku var ki insanlar ne yapacağını bilmiyor” dedi.

‘Piyasa şu an çok ağır’

hayvan-pazari-diyarbakir3.jpg

Geçen seneye oranlara küçükbaş hayvanların yüzde yüzün üzerinde zamlandığını söyleyen Murat Köse, “Koyun fiyatları son birkaç gün içerisinde düştü. 13-15 bine satıyorum. Geçen sene fiyatlar daha düşüktü. 7-8 bin liraya satıyorduk. Piyasa şu an çok ağır. Koyunu daha çok bir kişi alıyor” diye var olan durumu anlattı.

‘Çarşamba günleri pazarın kapanmaması lazım’

25 yıldır hayvan pazarında hayvancılık yapan Muhammed Çelik: “Satmak da almak da çok pahalı. Aldığımız zaman da satamıyoruz. Bu işi yapmasak da ne iş yapacağız. Her geçen sene her şey çok daha kötüye gidiyor. Yem, saman fiyatları da çok yüksek. Çarşamba günleri pazarın kapanmaması lazım. Bizim satışları çok etkiliyor. Yetkililerin bu sorunumuza bir çözüm bulunmasını istiyoruz. En azından hafta içerisinde boş kalmayız. Dengemiz bozulmaz. Pazar günü de yok” diyerek yetkililere çarşamba günlerinde de pazar yerlerin açık tutması için talepte bulundu. (Hozan Adar)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum