Diyarbakır’da Kürtçe isimli işletmelere vergi indirimi

Diyarbakır’da Kürtçe isimli işletmelere vergi indirimi
DEM Parti'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak Küçük ile Doğan Hatun, kentteki tabelaları “çok dilli” yapacaklarını, Kürtçe olanlara vergi indirimi uygulayacaklarını duyurdu.

Diyarbakır’da Kürtçe isimli işletmelere vergi indirimi! DEM Parti'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak Küçük ile Doğan Hatun, kentteki tabelaları “çok dilli” yapacaklarını, Kürtçe olanlara vergi indirimi uygulayacaklarını duyurdu.

Diyarbakır’daki seçimi kazanan DEM Partili Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Ayşe Serra Bucak Küçük ve Doğan Hatun, kentteki Kürtçe tabelalara vergi indirimi uygulayacaklarını açıkladı. Bucak ve Hatun, belediyelerin tabelalarını çok dilli yapacaklarını duyurdu. İkili, mültecilere de “kendi anadillerinde danışmanlık” hizmeti başlatacaklarını açıkladı.

‘Kürtçeyi tabelalarda daha fazla göreceğiz’

T24’ten Namık Durukan’a konuşan Doğan Hatun, “Sekiz yıldır bu kentin bütün insanlarının büyük çoğunluğu neredeyse Kürtçe konuşur ancak bir tane Kürtçe etkinlik yapılamadı. Kapalı salonlarda yapıldı ancak festivaller yapılamadı. Bu kentin kimliğinin bu noktada olması elbette ki acı verici bir mesele. Halkın da yoğun talebi var. Festivaller yapılmasını istiyor. Bir özlem ve hasret var. Bunların hepsini yapacağız.

Dil-kültür sanat etkinlikleri kapsamında Kürtçenin Kurmanci, Zazaki lehçelerinin her ikisini de çok dilli belediyecilik kapsamında geliştireceğiz. Çok dilli belediyecilik kapsamında belediyelerin tabelalarını değiştireceğiz.

Sur belediyesindeki tabelamız da çok dilli tabeladır. O tabelayı da tekrar asacağız. Bütün tabelalarımızı da kendimizden başlayarak topluma da esnafın da kendi tabelasını değiştirme talebi olursa teşvik edeceğiz. Gerekirse reklam ücreti ve benzeri tabela değiştirme konusunda halkımıza yardımcı olacağız. Önümüzdeki dönemde Kürtçeyi tabelalarda daha fazla göreceğiz” dedi.

‘Kürtçenin yaşaması için pozitif bir ayrımcılık’

Bucak ise şu sözleri söyledi:  “Ayrıca işyerlerinde Kürtçe isimleri tercih edecek olan işletme sahiplerine vergi indirimi uygulayacağız. Bu coğrafyanın zenginliği olan Kürtçenin yaşaması için pozitif bir ayrımcılıktır. Buna ek olarak şunu da söylemek gerekiyor; hakikaten bu kentin çok önemli bir tiyatro hafızası var. Kürtçe tiyatro üretimleri aynı zamanda Kürtçe kent konservatuvarlarını yeniden açacağız.

Aram Tigran ve Cegerxwin kültür merkezleri, her ikisi de bu kentte iki yıl boyunca müzik, sinema, tiyatro; farklı sanat alanlarında Kürtçe konservatuvar eğitimleri vermiş yerlerimizdir.

Onlar da ya kapatıldı ya devredildi. Onları da yeniden açacağız. Daha fazlasını açacağız. Çünkü burası artık iki milyonluk bir kent. İlçeler daha rahat erişebilecekleri bir yerde kültür merkezi, dil merkezi ve dil kursları istiyorlar.

“Mültecilerin kendi anadillerinde danışmanlık”

Gençler özellikle dil kursları istiyor. Kürtçenin hem Zazaki hem Kurmanci lehçelerinde dil kursları açmak… Büyükşehir belediyesi bünyesinde Dil Koruma ve Geliştirme Müdürlüğü kuracağız. Bütün bu çalışmalar bu dil koruma ve geliştirme müdürlüğü üzerinden gidecek.

Biz böyle bir yerden yürüteceğiz bunu çok dilliliğe evrilteceğiz.  Kürtçe ile sınırlı kalmayan, mültecilerin kendi ana dillerinde de bir danışmanlık, bir hak değişiklik hizmeti alabilecek. Buna çok dillilik hizmeti diyebileceğimiz bir perspektifle. Ancak bu kentin dili olan Kürtçe’yi daha fazla kamusal alanda, toplumsal alanda ve kültür sanat çalışmalarında önceleyerek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.