Diyarbakır’da maden şirketi mezarları tahrip etti: Dava açılacak!
AMİDA HABER - İnşaat sektöründe kullanılan ve yaydığı yüksek toz nedeniyle solunum hastalıkları ve verim düşüklüğüne neden olan pomza bu kez Diyarbakır’ın başına bela oldu. Özel bir şirket, Çınar’a bağlı Görece Köyü’nde 2009 yılında pomza aramak için şantiye kurdu.
200 hektarlık alan için şirkete ruhsat verildi, ruhsat alanı içerisinde 24,6 hektarlık ÇED raporu da alındı. Diyarbakır’a 40 kilometre uzaklıktaki köyden çıkarılan pomza maddesi, hammadde olarak kullanılmak üzere Mardin Çimento Fabrikası’na gönderiliyor.
‘Çocuğumun kefeni kepçedeydi’
Yasal izinler, raporlar normal görünse de köylülerin iddiaları korkunç. Pomza çıkarmak için kazı yapılan bölgede, 7 köye ait 3 mezarlık bulunduğu, çocuk mezarlığı kazı sırasında tahrip edildiği iddia ediliyor.
Köylülerden Neslihan Özpınar, çocuğunun mezarının da tahrip edildiğini belirterek, “Çocuğumun kefeni kepçenin üzerindeydi. Astsubay gitmeme izin vermedi” diyerek dehşeti özetledi. Yaşadığı travmayı unutamayan Özpınar, 8 yıldır seslerinin duyulmadığını söyledi.
‘Dilekçe verdik, sonuç yok’
Köylülerden Mehmet Özpınar da kazı sırasında mezarlıkta yaşanan vahşetin yakın tanıklarından biri olduğunu söylüyor. Kazı nedeniyle çocuk mezarlığının tamamının tahrip edildiğini iddia eden Özpınar, Diyarbakır Valiliği’ne defalarca dilekçe ile başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi.
‘Verim yüzde 50 düştü’
Kazı çalışmalarından dolayı, köylülerin otlak ile bağ ve bahçesinin bulunduğu bölgede dev bir çukur açıldı. Köy Muhtarı Sabahattin Özpınar, çukur nedeniyle otlağa giden hayvanlarının uçurumdan düştüğünü belirterek şunları söyledi: “Hem hayvancılık olarak hem de tarımsal olarak zararımız oluyor. Kum ocağı çalıştığı zaman tozdan, dumandan ektiğimiz hiçbir üründen istediğimiz verimi alamıyoruz. Verim yüzde 50 düşüyor. Hayvanlarımızı otlatmaya götüremiyoruz, çünkü çukura düşünüyorlar. Sesimizi duyan yok” dedi.
Dava açacaklar
8 yıldır yetkililere sesini duyuramayan Görece köylüleri, Avukat Şükran Akın aracılığı ile mezarlık ve meralarında pomza arayan şirkete karşı hukuk mücadelesi başlatmaya hazırlanıyor. Şükran Akın ve beraberindeki teknik heyet geçtiğimiz hafta köye giderek, keşif yaptı, raporlar hazırlandı. Avukat Akın, önümüzdeki günlerde yürütmenin durdurulması için, dava açacağını söyledi.
25 aileden vekalet alındı
Şükran Akın, 25 köylünün vekalet verdiğini belirterek, “Köylüler mezarlarının tahrip edildiğini, buna ilişkin manevi zararlarının olduğunu, aynı zamanda ekin kalitesinde bir hayli düşme yaşandığından bahsediyor. Hayvancılık faaliyetlerinin aksadığını, bölgenin hayvanların otlatma alanı olduğunu ama köylülerden herhangi bir yazılı izin alınmadan bu bölgenin maden çıkarma alanına çevrildiğini söylüyor. Biz de buna ilişkin yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açma hazırlığı içerisindeyiz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.