Diyarbakır’da Mali Müşavirlerin iş yükü isyanı; Edi Bese!

Diyarbakır’da Mali Müşavirlerin iş yükü isyanı; Edi Bese!
Ağır iş yüklerine ilişkin basın açıklaması yapan Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Angaryalara hayır”, 'Edi Bese', 'Enflasyonun sorumlusu biz değiliz” diyen DSMMO, “Beyan ve bildirim yüklerinin kaldırılmasını istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Diyarbakır’da Mali Müşavirlerin iş yükü isyanı; Edi Bese! Ağır iş yüklerine ilişkin basın açıklaması yapan Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Angaryalara hayır”, 'Edi Bese', 'Enflasyonun sorumlusu biz değiliz” diyen DSMMO, “Beyan ve bildirim yüklerinin kaldırılmasını istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMO), Maliye Bakanlığı ve Gelir İdare Başkanlığı'nın (GİB) son uygulamalarının getirdiği yoğun iş yükü ve angarya niteliğindeki işlemlere karşı bir basın açıklaması düzenledi. Açıklama, Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası önünde gerçekleşti ve kente ait çok sayıda mali müşavir de açıklamaya katıldı.

'Angaryalara hayır', 'Edi Bese', 'Enflasyonun sorumlusu biz değiliz' gibi birçok dövizin taşındığı açıklamada konuşan DSMMMO Başkanı Şiyar Bozhan, Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

‘7/24 ofislerimize hapsediliyoruz’

Mali Müşavirlerin sırtındaki yükün artık dayanılmaz bir boyutlara ulaştığının altını çizen Bozhan, “Meslek mensupları aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır.

Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz Mali Müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz. Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir.

Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır.

Bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan meslek mensupları bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi mümkün müdür?” dedi.

“Meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli”

Sadece Nisan ayında Gelir İdare Başkanlığı’nın 56 beyan ve bildirim verileceğini kaydeden Başkan Bozhan, “Sadece Nisan ayında GİB tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam elli altı beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir.

Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüttü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanması uygulanabilir değildir.

Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli!” diye konuştu.

‘Mali Müşavirler ağır iş yükü altında ezildi’

Mali Müşavirlerin ağır iş yükü altında edildiğinin de altını çizen Bozhan şunları kaydetti;

“Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardık. Yaptığımız her görüşmede, Mali Müşavirlerin ağır iş yükü altında ezildiği, omuzlarındaki yükün artık dayanılmaz bir seviyeye geldiğini, meslektaşlarımızın beden ve ruh sağlıklarının bu yükü kaldırmadığı sıklıkla ifade edilmiştir.

Önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu şarttır. Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor.

‘Bıçak kemiğe dayandı!’

Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır.

Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz.

‘Bildirim yüklerinin kaldırılmasını istiyoruz’

Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin kaldırılmasını istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Şu an meslek camiasında bir infial hali mevcuttur.

Meslektaşlarımız gece gündüz demeden rutin işlerinin yanında ay sonuna kadar kurumlar vergisi beyannamelerini yetiştirmek için uğraşmaktadırlar. Bayram tatili nedeniyle çalışmaların sekteye uğraması, mükelleflerden bilgi ve belgenin toplanamaması sebebiyle kurumlar vergi beyannamelerinin süresinde sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmesi mümkün değildir.”

‘Taleplerimiz hayata geçisin’

Yaptıkları müracaatların biran önce hayata geçirilmesini isteyen DSMMMO Başkanı Şiyar Bozhan sözlerini şu şekilde tamamladı;

Kurumlar vergisi beyannameleri bile süresinde hazırlanıp beyan edilemeyecek durumda iken bir de bundan 17 gün sonra geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmasının ve beyanname ekine bilançonun eklenmesinin istenmesi, biz mali müşavirlerin adeta cinnet geçirmesine sebebiyet vermektedir.

2024 yılı geçiş dönemi olması ve ikincil mevzuatın oldukça geç yayımlanması ve aşırı yoğunluk nedeniyle 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için dayanakları ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gelir idaresi başkanlığına yaptığımız müracaatımızın hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

2023 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin ve elektronik defter beratlarının yüklenmelerinin Nisan ayındaki resmî tatil sürelerinin uzun olması nedeniyle zamanında yapılması mümkün değildir.

Bu nedenle kurumlar vergisi beyannameleri ile e-defter beratlarının yükleme sürelerinin ve geçici vergi beyan süresinin uzatılması talebimizin yerine getirilmesi gerekir. 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.