Diyarbakır’da şap endişesi: Antibiyotikli ete dikkat!

AMİDA HABER - Tarım ve Orman Bakanlığı aralarında Diyarbakır’ın da bulunduğu 81 ilde şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının geçici süre ile kapatılması kararı verdi. Karar önceki gün alındı, iki gündür uygulamada.
‘Süre uzamamalı’
Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, kapatma sürecinin kısa sürmesini umut ettiklerini söyledi. Hastalığın yayılmaması için alınan kararı desteklediklerini belirten Atlı, şunları söyledi: ‘Bu hastalığın yayılması için karar alındı. Sürenin kaç gün olacağını bilmiyoruz. Umarım süre fazla olmaz, kapanma süresi fazla olursa et fiyatlarına yansır. Şuana kadar Diyarbakır ile ilgili bize gelen ve yansıyan olumsuz bir durum yok” dedi.
Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muhammed Ali Süleymanoğlu ise bu süreçte et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu. Şap hastalığının et tüketimi ile insana bulaşmadığının altını çizen Süleymanoğlu, “Şap yiyen hayvana eğer antibiyotik tedavi verilirse, antibiyotikli etin tüketilmesini önermiyoruz. Et tüketenler güvendikleri yerlerden alışverişini yapsınlar. Bütün hayvan sahiplerimizi zan altında bırakmak istemiyoruz ama işin kurnazlığına kaçıp, ben zarar etmeyeyim deyip o eti tüketime sunanlara karşı dikkatli olmak lazım” dedi.
Kelle paçaya da dikkat!
Süleymanoğlu, şap hastalığının hayvanın tırnak, ağız ve memelerini tuttuğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: “Ciğerde sıkıntı yok. Ama lezyonların bulunduğu ayak, ağız gibi bölgeleri tüketirken dikkatli olmak lazım. Hayvan sahipleri de hayvan sahipleri de şaplı hayvana müdahale edilirken eldiven takmalı. Deri lezyonlarına karşı önlem almak için. Nadir de olsa bulaş riski olabilir.”
Süleymanoğlu, antibiyotikli et kullanımına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ekiplerin kontrollerini yaptığını belirterek, “Tanıdığınız, bildiğiniz yerden şaşmayın” uyarısını yineledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.