Diyarbakır'da şap virüsü alarmı: Yasaklar başladı

Diyarbakır'da şap virüsü alarmı: Yasaklar başladı
 Muhabir
Kurban Bayramı sonrası hızla yayılan şap hastalığı nedeniyle Diyarbakır dahil 81 ilde hayvan satış yerleri ikinci bir emre kadar kapatıldı.

AMİDA HABER - Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketliliğiyle birlikte Türkiye genelinde şap hastalığında ciddi bir artış gözlemlendiğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre Diyarbakır’da hayvanların yaklaşık yüzde 30’u şap hastalığına yakalanmış durumda. Bu oran, hem kent ekonomisi hem de hayvancılık faaliyetleri açısından ciddi bir risk anlamına geliyor.

gf.jpg

Tüm hayvan satış yerleri süresiz kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 ilin Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine “acil” koduyla yazı göndererek, hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları, satış ve toplama merkezleri ile park ve panayır alanlarındaki faaliyetlerin ikinci bir emre kadar durdurulması talimatını verdi.
Yazıda, söz konusu alanlarda oluşan yoğun hayvan ve insan hareketliliğinin hastalığın yayılmasına neden olduğu vurgulandı.

hayvan-pazari-diyarbakir3.jpg

Diyarbakır’daki hayvan pazarlarında faaliyetler durduruldu

Kararın ardından Diyarbakır’daki hayvan pazarlarında da tüm satış ve transfer işlemleri durduruldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kent genelindeki pazar alanlarında denetimlerini sıklaştırdı. Vatandaşlar, kontrolsüz hayvan satışlarının engellenmesi için yetkililere destek olmaya çağrıldı.

Yeni virüs tiplerine karşı aşı üretildi ancak süreç zaman alacak

Bakanlık açıklamasında, son incelemelerde şap virüsünde genetik ve antijenik değişikliklerin tespit edildiği, bu yeni varyantlara karşı geliştirilen koruyucu aşıların sahada uygulanmaya başlandığı ifade edildi.
Ancak, aşılama sürecinin tüm hayvanlara kısa sürede ulaşamayacağı için, hayvan hareketlerini kısıtlamanın şu aşamada en etkili önlem olduğu belirtildi.

Diyarbakır’da karantina ve saha eğitimi uygulamaları başladı

Şap hastalığının görüldüğü mahalle ve köylerde karantina uygulamalarına başlandığı, hayvan giriş-çıkışlarının kısıtlandığı belirtildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ayrıca saha personeline yönelik eğitimler ve uygulamalı tatbikatlarla farkındalık çalışmalarını da sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.