Diyarbakır’da sayı arttı, trafikte güvenlik sıfır!

AMİDA HABER - Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da meydana gelen trafik kazasında, ehliyetsiz olduğu belirlenen 16 yaşındaki C.G, trafikte makas atarken karşıdan karşıya geçmeye çalışan 17 yaşındaki Kübra Sofioğlu’na çarptı. Çarpmanın etkisiyle metrelerce sürüklenen Sofioğlu, olay yerinde hayatını kaybetti. Kazanın ardından C.G. tutuklandı. Kazaya ilişkin yapılan incelemelerde, C.G.’nin kullandığı aracın kiralık olduğu ve şehir içinde 135 kilometre hızla seyrettiği tespit edildi. Olay, Diyarbakır’da sürücülerin trafikte yaptığı ihlalleri bir kez daha gündeme taşıdı.
Nisan’da sayı yükseldi
TÜİK verilerine göre, Diyarbakır’da trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayında 175 bin 763 iken, Nisan ayında bu sayı 176 bin 946’ya yükseldi. Sadece bir ayda bin 183 yeni araç trafiğe katıldı. Nüfusu 2 milyonu aşan kentte araç sayısındaki bu artış, trafik sorunlarını daha da derinleştiriyor.2019 yılında İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu, ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla kampanya başlattı. Ancak, 6 yılda yayalara öncelik tanınmadı, meydana gelen kazalarda çok sayıda kişi yaralandı ya da yaşamını yitirdi.
‘Rent a car firmaların denetlenmesi gerekiyor’
Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Sürücü Kursları Derneği Başkanı Erhan Çelik, kazanın ardından yaptığı açıklamada, ehliyetsiz bir gencin kiralık araçla trafiğe çıkmasının büyük bir ihmal olduğunu belirtti. Çelik, “Ehliyet demek, işin ehli olmak demek. 16 yaşındaki bir çocuğun araç kiralaması mümkün olmamalı. Burada ailenin tutumu çok önemli. Gençlerimiz bir an önce araba kullanayım peşinde. Arabayı, aksesuar ya da karşı taraftaki birini etkileyebilme için kullanıyor. Biz bu durma karşıyız. Benim bildiğim en az 2 yıllık ehliyet deneyimi olması gerekiyor ki araç kiralayabilsin. Öyle bir zorunluluk var. Bunu ihmal eden Rent a Car'lar vardır. Dolayısıyla, Rent a car firmalarının daha sıkı denetlenmesi gerekiyor” dedi.
Ehliyet için gerekli belgeler?
Çelik, ehliyet alma sürecinde adayların sağlık raporu, sabıka kaydı, biyometrik fotoğraf gibi belgeleri ibraz etmesi gerektiğini, son dönemde uygulanan yeni sistemlerle sınavlarda sahteciliğin önüne geçilmeye çalışıldığını belirtti. Çelik: “Yönetmeliğin 188. madde, 189. madde bunlar uyuşturucu işi yapanlara ehliyet verilmiyor. İçenlere 5 yıl ehliyetleri men ediliyor” dedi
‘Denetimsizlik nedeniyle bu kurallara uyulmuyor’
Çelik, Diyarbakır’da sürücülerin yayalara yol vermediğini ve bu durumun denetim eksikliğinden kaynaklandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “İçişleri Bakanlığı’nın trafik eylem planında ‘öncelik yaya’ projesi var. Ancak uygulamada yetersizlik söz konusu. Yayanın yaya yolundan geçmesi gerekiyor. Sürücülerin de yayaya yol verme zorunluluğu bulunuyor. Kayapınar’da havadan denetimler yapılıyor. Bunun kent genelinde yaygınlaştırması gerekiyor. Burada sürücünün hız kurallarına da riayet etmesi lazım. Bir araç ana arterlerde hız limiti 50 kilometre, yerleşim yerellerindeki ana arterlerde de en fazla 82 ile gidebilir. Denetimsizlik nedeniyle bu kurallara uyulmuyor. Eğer bu genç sürücünün geçtiği güzergahlarda trafik uygulaması olsaydı, belki bu kaza yaşanmazdı.”
‘Ciddi bir eğitimden geçirmesi lazım’
Toplu taşıma ve ticari taksi şoförlerinin de trafik kurallarına uymadığına dikkat çeken Çelik, bu sürücülerin ciddi eğitimlerden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “Diyarbakır trafiğini en çok bozan, en çok zarar verenlerden biri de toplu taşıma ve ticari taksi kullananlardır. Halk otobüsleri hızlı gitmek için diğer araçları tehlikeye atıyor. Belediye bu konuda hızlı adım atmalı, onları ciddi bir eğitimden geçirmesi lazım” dedi.
‘Kontrollerinin daha sıkı yapılması gerekiyor’
Psikoteknik raporların 5 yılda bir yenilenmesinin zorunlu olduğunu, ancak bu sürecin daha da kısa tutulmasını 1 yıla indirilmesi gerektiğini düşünen Çelik, “Ayrıca ehliyet yenileme sürecinde sağlık kontrollerinin daha sıkı yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Ne yapılmalı?
Trafik kazalarının önüne geçmek için Diyarbakır’da acil olarak Elazığ yolu başta olmak üzere köprülü kavşakların yapılması gerektiğini ifade eden Çelik, yayaların bilinçlendirilmesi için eğitim kampanyalarının şart olduğunu söyledi. Çelik, “Artık trafik terörü oluştu. Bir terör örgütü kadar korkunç bir hale geldi. Diyarbakır'ın şu anda acil olarak, Elazığ yoluna köprülü kavşak yapılması gerekiyor. Üst geçitlerin yapılıp ve bilinçli bir şekilde kullanılmasını insanlara öğretmemiz gerekiyor. Bu durumda üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Diyarbakır ve sürücü kursları derneği olarak biz Diyarbakır'ın trafiği düzelmesi için yayalar öncelik yayanın sloganını yayabilmemiz için biz bütün sorumluluğu alıyoruz. Belediye bizimle koordineli çalışmak istese biz de çalışırız ve kentimiz için hiçbir ücret talep etmeyiz. Köprülü kavşaklar, öğrencilerin rahat geçişini sağlayacak üst geçitler, onun dışında denetimlerin sıklaştırılması, Diyarbakır'da trafik terörü bir nebze de olsa rahatlatacağı düşüncesindeyiz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.