Diyarbakır’daki aşırı sıcaklara karşı uyarı

Diyarbakır’daki aşırı sıcaklara karşı uyarı
Diyarbakır’daki aşırı sıcaklara karşı uyarıDiyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran, Diyarbakır’daki aşırı sıcaklar nedeniyle 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması ve bol su tüketilmesi uyarılarında...

Diyarbakır’daki aşırı sıcaklara karşı uyarı

Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran, Diyarbakır’daki aşırı sıcaklar nedeniyle 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması ve bol su tüketilmesi uyarılarında bulundu.

Yaz aylarının gelişiyle birlikte artan hava sıcaklıkları, beraberinde sağlık risklerini de getiriyor. En çok yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalar etkilenirken, uzmanlar tedbirler konusunda uyarıyor. Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri ve Aile Hekimi Ahmet Baran, hava sıcaklıklarının yer yer 45 dereceyi aştığı kentte yurttaşların sıcaklara karşı nasıl hareket etmesi gerektiğine dair konuştu.

Aşırı sıcakların etkileri

Özellikle 11.00 ila 15.00 saatleri arasına dikkati çeken Baran, çocuk, hamile ve kronik rahatsızlığı olanların dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Aşırı sıcaklıkların vücut ısısını artırdığını vurgulayan Baran, en temel problemin ısıyla başladığını söyledi. Baran “Vücut ısısının artmasıyla birlikte mineral ve tuz kaybının yanı sıra sinir sisteminin çalışmasını etkileyen durumlardan kaynaklı yüksek ateşle karşılaşıyoruz. Bu durum bulantı, kusma, yüksek ateş, halsizlik gibi etkilerin yanı sıra bilinç değişikliklerinden komaya kadar ilerleyebiliyor” dedi.

Sıcaklıkların vücutta krampların gelişmesine de neden olduğunu dile getiren Baran, bu krampların özellikle kol ve bacaklardaki tuz kaybıyla beraber kas kramplarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Minimum 2,5 litre su içilmeli

Özellikle dezavantajlı grupların (hamile, kronik hasta, yaşlı ve çocuklar) sıcakların en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğinin altını çizen Baran, “Maalesef dışarda olmak zorunda olan emekçi arkadaşlarımız var. Onların özellikle güneş ışınlarından korunmak için uzun giysiler ve şapka takmaları gerekir. Hava sıcaklıkları en çokta kronik hastalıkları olan bireylerin hayatını tehlikeye atıyor. Aynı zamanda gün içerisinde susamayı beklemeden minimum 2,5 litre su içmeyi öneriyoruz” diye belirtti.

Hijyen sorunu

Sıcakların artmasıyla birlikte su kaynaklarında da azalma olduğuna işaret eden Baran, şunları belirtti: “Su kaynaklarıyla ilgilide dikkatli olmak gerekir. Yaz aylarında azalan su kaynakları var buda hijyen sorunu yaratıyor. Su tesisatlarındaki hızlı bakteri üremeleri birçok bağırsak enfeksiyonlarını artırabiliyor. Bu anlamda da denetimlerin sık sık yapılması gerekiyor ve insanlar erken uyarılarla bilinçlendirilmeli.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.