Diyarbakır’daki çorak araziler bademlendi: 8 bin ton rekolte

Diyarbakır’daki çorak araziler bademlendi: 8 bin ton rekolte

Kaynak:Anadolu Ajansı

Diyarbakır’da 16 yılda kurulan ve yaklaşık 30 bin dekara ulaşan modern badem bahçelerinde hasat başladı. Geçen yıl 6 bin 900 ton ürün veren ağaçlardan bu sene 8 bin tondan fazla rekolte bekleniyor.

AMİDA HABER - Diyarbakır'da, tarıma uygun olmayan Eğil ve Dicle başta olmak üzere kuzey ilçelerinde kurulan badem bahçeleri, taşlı, kıraç, verimsiz ve küçük arazilere sahip aileler için geçim kaynağı oldu. Badem ağaçları ekilerek kazandırılan araziler badem üretimiyle ekonomiye ciddi katkı sağladı.

Yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazisiyle Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da, 2008'den bu yana uygulanan projelerle badem, ceviz, Antep fıstığı ve bağcılık alanında kurulan modern bahçe alanı yaklaşık 56 bin dekara ulaştı.

Kentte 30 bin dekara ulaşan badem bahçelerinde ağustos ayının ortalarından itibaren başlayan hasatta sona yaklaşıldı.

badem-bahceleri01.jpg

56 bin dekara tam donanımlı bahçeler

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 2008 yılından bu yana yaptıkları çalışmalarla başta Eğil ve Dicle olmak üzere ilin kuzeyinde yer alan 7 ilçede badem, ceviz, Antep fıstığı ve bağcılığı geliştirmeye çalıştıklarını anlatarak, 2008 yılından bu yana, 56 bin dekara yakın alanda tam donanımlı meyve bahçeleri oluşturduklarını belirtti.

badem-bahceleri4.jpg

8 binin üzerinde rekolte bekleniyor

Sadece geçen yıl yaklaşık 6 bin dekar badem bahçesi tesis ettiklerini anımsatan Atalar, her geçen gün bu rakamın yükseldiğini kaydetti.

badem-bahceleri.jpg

Geçen yıl 26 bin dekar badem bahçesinden yaklaşık 6 bin 900 ton iç badem elde ettiklerini bildiren Atalar, bu yıl da hasadın bitme aşamasına geldiğini, 30 bin dekara yaklaşan badem bahçelerinden 8 bin tonun üzerinde bir rekoltenin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.