Diyarbakır’daki engellilerden rampa ve ‘sarı çizgi’ talebi!

Diyarbakır’daki engellilerden rampa ve ‘sarı çizgi’ talebi!
 Muhabir
Diyarbakır Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecid Yılmaz, depremden sonra büyük hasar alan sarı çizgilerin onarılması ve rampaların standartlara uygun yapılmasını istedi.

AMİDA HABER - Birleşmiş Milletler, 1992 yılında 3 Aralık’ı Dünya Engelliler Günü ilan etti. O günden bu yana dünya genelinde her 3 Aralık’ta engellilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Diyarbakır Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecid Yılmaz göre, kentteki engellilerin birçok temel hakka erişim konusunda ciddi zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.

‘Çalışmalar istenilen düzeyde değil’

abdulmecit-yilmaz.jpg

Amida Haber’e konuşan Abdülmecid Yılmaz, engellilerin yaşadıkları hak ihlalleri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yılmaz’a göre, Diyarbakır’da engelli yurttaşlar için var olan koşulların hiç iyi bir noktada değil. Yapılan çalışmaların istenilen düzeyde olmadığını dile getiren Yılmaz, “Biz burada durum kötü derken kimsenin yaptığı şeyleri de göz ardı etmiyoruz. Bir şeyler yapılıyor ama istenilen düzeyde değil. Daha iyi bir adım atamadığımız için, çok kötü dememiz daha sağlıklı olur” dedi.

‘Engelliler Daire Başkanlığı kuruldu’

eengelliler-1.jpg

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Engelliler Daire Başkanlığı’nın önemine vurgu yapan Yılmaz, atılan adımın kıymetli olduğunu ifade etti.

‘Müdürlük kurulacak’

Yılmaz, “İki hafta önce Büyükşehir Belediyesi Engelliler daire başkanlığını kurdu. Bizimde orada görev yapan bir engelli arkadaşımız var. El birliği ile bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Belediye eş başkanlarının bu konuda duyarlılığı var, duyarlılıkları olmazsa, daire başkanlığı kurulması kolay bir şey değildi. Bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar, müdürlükler kurulacak. Bizler de sivil toplum kuruluşları olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Şehir içi araçlar bizi görmüyor’

engelli-dagkapi.jpeg

Erişilebilirliğin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, engellilerin yaşam kalitesini artırmak için atılması gereken adımları şu şekilde sıraladı.

“Şehirdeki birçok yapının engelliler için erişilebilir olması gerekir. Depremden sonra büyük hasar alan sarı çizgilerin onarılması ve rampaların standartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor. Engellilere karşı empati kurulması ve toplumun tüm kesimlerinin duyarlı hale gelmesi gerekiyor. Özellikle şehir içi duraklarda araçlar engellilerin geçiş yollarını kapatıyor, araçlar bizi görmüyor. Bu sorunların çözümü için bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Burada sorumluluk hepimize düşüyor. Biz sivil toplum kuruluşları olarak gerek belediye gerek muhtarlar üzerinden çalışma yapılabilir. Buradan her ilin, her ilçenin kendine özgü yapıları olabilir. Bu doğrultuda çalışmalar yapılabilir.”

‘Peyderpey tercüman atamaları lazım’

engelliler-diyarbakir.jpeg

İşitme Engelliler için her alanda tercüman sayısının artırması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: “İşitme engelli yurttaşlar için özellikle belediyelerde, valilikte, hastanelerde tercüman sayısının artırılması gerekir. Çünkü buraları çok kullanıyorlar ve kendileri ifade edecek yetkili bulamıyorlar. Hayatın her anlamında arkadaşlarımız zorluk çekiyor. Maksimum düzeyde tercümanlar yetiştirilerek, peyderpey tercüman atamaları lazım.”

‘Sadece 3 Aralık’ta hatırlanıyoruz’

Basına da eleştirilerde bulanan Yılmaz, engellileri görmezden geldiğinden sitem etti. Görünürlük ve farkındalık yaratma konusunda basına çok fazla sorumluluk düştüğünü dile getiren Yılmaz, şöyle dedi: “Diyarbakır basının bu işi eğilmesi lazım. Görsel basın olsun, yazılı basın olsun bu konuda etki yaratabiliyor. Engellilerin sadece rampa ve sarı çizgi sorunu yok. Toplumsal konularda yaptığımız açıklamalar medya tarafında görünmüyor, haber konusu dahi edilmiyor. Sadece 3 Aralık tarihinde hatırlanmak istemiyoruz”

‘Şarj istasyonları artırılması gerekiyor’

ebedensel-engelliler.jpg

Yılmaz, son olarak bedensel engelli yurttaşlar için şarj istasyon merkezlerinin yaygınlaştırılması gerektiğinden dem vurdu. Türkiye’nin Birleşmiş Milletleri Engelli Hakları Sözleşmesine dahil olduğunu belirten Yılmaz, bu doğrultuda bütün koşulların engellilerin ulaşabilir nitelikte olmasını gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum