Diyarbakır'daki maden aramasına tepkiler büyüyor: Doğamıza dokunmayın!

Diyarbakır'daki maden aramasına tepkiler büyüyor: Doğamıza dokunmayın!

Kaynak:Hasan Kösen

Geçtiğimiz günlerde, maden arama şirketlerinin hedefinde olan Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Hasandin Yaylası köylülerin tepkisine neden olmuştu. Belediye, baro ve sivil toplum temsilcileri köylülerle birlikte çalışmanın yapıldığıı alana yürüdü.

AMİDA HABER- Diyarbakır Kulp ilçesine bağlı Hasandin Yaylası’nda geçtiğimiz günlerde, 12 köy ve mezrayı etkileyen maden arama çalışması için ilk sondaj vurulmuş, köylüler duruma karşı ayaklanmıştı.

Bugün de, Kulp Belediye Eş Başkanı Murat İpek, Diyarbakır Barosu ve TMOB’a bağlı odaların yöneticileri, "Doğal yaşama dokunmayın", "Ekolojik yaşam para ile satılamaz" dövizleri ile, "Doğamıza dokunmayın", "Yaylamıza uzanan eller kırılsın" sloganları atara maden alanına yürüdü.

'Proje kabul edilemez'

3 kilometrelik yürüyüşün ardından maden çalışmasının yapıldığı alana ulaşan kitle, basın açıklamasıyla eylemlerini sürdürdü.

Diyarbakır Barosu adına konuşan Resul Almastaş, "Tarihten bugüne kadar hak ihlallerine karşı durmuş baromuz bugünde bu ranta karşı mücadeleyi büyütecektir. Bu noktada bölge halkıyla birlikte hukuki sürecin takipçisi olacağız. 7 mahalle ve mezranın tahrip edileceği bu proje kabul edilemez. Baro olarak hukuki sürecin içinde olacağız, bölge halkıyla dayanışmaya devam edeceğiz" söyledi.

kulp-maden.jpg

'ÇED sürecinin takipçisi olacağız'

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’ndan Murat Sarı ise; "Halkımızın yanındayız. Buradaki projenin detaylarını öğrenmek için buradayız. Maden ocağı halk yararı kapsamında değildir. Toprak zenginliğine, yeraltı ve yerüstü sulara bu zarar verecektir. ÇED sürecinin takipçisi olacak halkla birlikte olmaya devam edeceğiz" dedi.

'Madenin açılmaması için elimizden geleni yapacağız'

Ekoloji Derneği'nden Necdet Sezgin de konuşmasında: "Bizler burada araştırma yapacağız, burada maden yapmak isteyenlerin bizlere ne zarar vereceğini göreceğiz. Burada halkla birlikte olmaya devam edeceğiz. Halkımızın doğasına, kültürüne, toprağına, kimliğine sahip çıkmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Dernekler olarak burada madenin açılmaması için elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.