Diyarbakır’ın orta yerinde ‘ölüm tehlikesi’: Direkhane!

Diyarbakır’ın orta yerinde ‘ölüm tehlikesi’: Direkhane!
 Muhabir
Odun ve kereste üretiminin şehrin orta yerinde yapıldığı Diyarbakır’daki direkhanenin neden olduğu kazaların ardı arkası kesilmedi. DESOB direkhanenin şehir dışına taşınması için çalışma başlattı.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da 2013 yılında 1 milyon 607 bin 437 olan nüfus, 2023 yılında 1 milyon 818 bin 133'e ulaştı. Hızla artan inşaat sektörü ile kentleşme de arttı. Nüfus artışı ile paralel olarak, konut ve işyeri sayısı da arttı. Son 10 yılda Diyarbakır Bağlar (Bağcılar) ve Kayapınar (Talaytepe) bölgelerine doğru yüzde 80 oranında genişledi.

‘Direkhane şehrin içinde kaldı’

Böyle olunca da şehrin dışında olması gereken sanayi bölgeleri, hapishane, hastaneler vb. çok merkez şehrin içerisinde kaldı. Bunlardan biri de 1970 yılından bu yana Bağlar İlçesi Mevlâna Halit Mahallesi’nde faaliyet yürüten direkhane. Direkhane, bir zamanlar Diyarbakır’ın kereste, kışlık odunların alındığı merkez konumundaydı. Direkhanenin şehrin dışına taşınması girişimleri esnaflar tarafından kabul edilmeyince, sorun gittikçe büyüdü. Odunların kaldırımların orta yerine bırakılması, tır ve kamyon gibi büyük araçların dar sokaklara girmesi tehlikeyi de beraberinde getirdi. Direkhanenin şehrin dışına taşınmasını talep eden mahalle sakinleri yetkililere çağrıda bulundu.

direkhane.jpeg

‘Çocuklar tehlike ile karşı karşıya kalıyor’

Amida Haber’e konuşan bir mahalle sakini, direkhanenin artık tehlikeli boyutlara ulaştığını söyleyerek şunları ifade etti: “Direkhane eskiden yerleşim alanının dışındaydı. Fakat şehirleşme arttı. Böylece direkhane yerleşim alanlarının içinde kaldı. Sokaklar daraldı, şehir içi ara sokaklardan geçiyor. Yetmiyormuş gibi büyük kamyon ve tırlar ara sokaklara gidiyor. Sokaklarda sürekli araç trafikleri oluşuyor. Hemen yakınında ilkokul var. Bu yüzden tehlike daha çok artıyor. Çocuklar karşıya geçerken tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Sokaklarda odunlar dolu, kaldırımlar zaten yok. Odunlar loder ile tırlardan boşaltılıyor. 2-3 yıl önce birinin başına düştü ve öldü. Geçtiğimiz günlerde yine bir araç boşaltılırken az kala bir çocuğun üzerine düşüyordu. Sürekli bir tehlike ile karşı karşıya kalıyoruz. Ayrıca direkhanenin hemen arkasında olan Diyarbakır cezaevi evi var ve burası müze yapılıyor. Diyarbakır metropol bir şehir ve buraya yakışmayan bir görüntü. Şehrin dışına taşınması daha iyi olacaktır.”

direkhanee.jpg

‘Esnafı bir türlü ikna edemedik’

Direkhanenin şehrin dışına taşınması için uzun süredir çalışma yürüttüklerini dile getiren Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası (DESOB) başkanı Alican Ebedinoğlu: “Direkhane şu an gündemimizde. Şehir Şanlıurfa’ya kadar genişledi. Oranın kapatılması ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Buranın şehrin dışına çıkması için daha önce proje hazırlandı, hatta yer bile verildi. Ama oradaki esnafı bir türlü ikna edemedik. Esnafların yüzde 60’ı kiracı. İkna etmeye çalışıyoruz” dedi.

direkhane22.jpg

‘Başka alternatifimiz yok’

Direkhanenin artık şehrin içeride faaliyet yürütmesinin mümkün olmadığını belirten Ebedinoğlu, konuşmasının şöyle sürdürdü: “Her yıl 2-3 iş yerinde patlama ve yangın meydana geliyor. 1970-1975 yılında yapılan işletmeler. Bugünkü teknoloji ile artık araç gereçler cevap veremiyor. Geçen gün bu durumu Vali Bey’le de görüştük o da bizimle aynı fikirde. Şehir içerisinde artık bu işlerin yapılması mümkün değil. Ne olursa olsun buranın şehir merkezinden çıkartılması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz da geldi. Ona da bu durumu anlattık. Sadece direkhane değil birinci, ikinci ve üçüncü sanayi sitelerinin de şehrin dışına çıkması gerekiyor. Gerekirse Çevre Şehircilik Bakanlığı üzerinden bunların imarı resen yapılır ve buna bir şekilde çıkartılır oradan. Yoksa başka alternatifimiz yok.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.