Diyarbakır’ın tek şehir sineması enkaza gömüldü!

Diyarbakır’ın tek şehir sineması enkaza gömüldü!
Diyarbakır’ın zincir işletmelere bağlı olmayan “bağımsız” tek sinema salonu, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen açılamadı. Henüz hiçbir kurum ve kuruluştan destek alamayan İşletmeci Abdulkadir Aydın, 56 yıllık aşkını yaşatmak için çabalıyor.

Diyarbakır’ın tek şehir sineması enkaza gömüldü! Diyarbakır’ın zincir işletmelere bağlı olmayan “bağımsız” tek sinema salonu, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen açılamadı. Henüz hiçbir kurum ve kuruluştan destek alamayan İşletmeci Abdulkadir Aydın, 56 yıllık aşkını yaşatmak için çabalıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Diyarbakır’da en fazla yıkıma neden olduğu Galeria Sitesi’nde bulunan kentin tek şehir sineması, depremin üzerinden bir geçmesine rağmen açılamadı. Salonun işletmecisi Abdulkadir Aydın, hiçbir yerden destek alamasa da 56 yıllık sinema aşkını kaldığı yerden sürdürmeyi planlıyor.

Hasretini gidermek için enkazı ziyaret ediyor

Bir bloğu depremde, kalan kısımları da ağır hasarlı olması nedeniyle depremden sonra yıkılan Galeria Sitesi’nin enkazı bugünlerde ziyaretçi akınına uğruyor. Depremin yıl dönümü yaklaşırken, Sinema İşletmecisi Abdulkadir Aydın da yıllarını verdiği sinemasının bulunduğu alana geliyor. Aydın, depremde kaybettiği sinemasına olan hasretini gidermek için fırsat buldukça enkazı ziyaret ediyor.

VOA Türkçe muhabiri Mahmut Bozarslan ile eskiden sinemasının bulunduğu yerde buluşan Aydın, enkazda gezinirken bir film rulosu buluyor ve hüzünleniyor. Çok geçmeden Aydın’ın gözüne bu kez, ses sistemine ait bir parça ilişiyor. Parçayı hemen tanıyor. Sinema koltuklarından geriye kalan süngerler de enkazda hemen göze çarpıyor.

Fırsat buldukça enkaza geldiğini vurgulayan Aydın, “Depremde her şeyimizi kaybetmekten öte bugüne kadar herhangi bir konuda bir yetkilinin çıkıp da destek olmaması, katkı sunmaması, bir çözüm aramaması daha çok acı veriyor bize” dedi.

“Şehir sinemasını yaşatmak için elimden geleni yapıyordum”

Bina yıkılmadan önce, malzemelerini kurtarma umuduyla günlerce enkazda bekleyen Aydın, maddi kayıplara üzülmediğini söyledi. Şehri sinemasını yaşatmak için elinde geleni yaptığını dile getiren Aydın, “Tamamen kendi emeklerimle oluşturduğum bir sinemaydı ve yerel sinemayı yaşatmak için elinden geleni yapıyordum. Mal, mülk, para konusu önemli değil, ama değerlerimiz yitirildiği için ben üzgünüm. O konuyu atlatamadım. Yerel sinemayı yaşatmak için de çabalıyoruz ama maalesef onun da bu şartlarda mümkün olmadığını biliyorum.”

“Hala umutluyum”

Sinema aşkının sona erip ermediğini sorduğumuz Aydın, hâlâ umutlu olduğunu ifade etti. Sinema aşkına kaldığı yerden devam etmek istediğini anlatan emektar işletmeci, “Sinema aşkım sona ermedi, daha da umutlarım var. Tekrar yerel sinemayı oluşturmak, Diyarbakır’da zincir işletmelere bağlı olmayan bir sinema salonunun ismini yaşatma hayalimi koruyorum. Maddi olanaksızlıklar nedeniyle bunun belki de mümkün olamayacağını biliyorum. Ama bir beklenti var. Kurumların, valiliğin ya da bakanlığın destek olabileceği; yerel yönetimlerin bu konuda bir adım atabileceği umudunu taşıyorum” ifadelerini kullandı.

“56 yıl önce de hiçbir şeyim yoktu şimdi de yok”

Sinema sektörüne salonlarda gazoz satarak başladığını belirten Abdulkadir Aydın, 56 yıllık emeğini depremle kaybettiğini söyledi. Bakanlığa yaptığı başvurulardan da sonuç alamadığını belirten Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dokuz yaşımdan beri başka hiçbir iş yapmadığım için kafamda hep sinemayı yürütmek, sinemayı sürdürebilmek var. Resmi yetkililerle temaslarım oldu. Diyarbakır'da bir yerel sinema şart çünkü ana akımın yer veremediği 'öteki' ya da 'başka' sinema sadece burada nefes alabiliyor. Yani ticari amacı olmayan filmlerin oynatılması ve bu halka ulaştırılması lazım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.