Diyarbakırlı çiftçiler borç batağında: Traktörler satışta çıkarıldı

Diyarbakırlı çiftçiler borç batağında: Traktörler satışta çıkarıldı
 Muhabir
Diyarbakır’da buğdaydan verim alamayan çiftçi, borçlarını kapatabilmek için traktör ve ekipmanlarını satışa çıkardı. Ancak, satışlardaki düşüş nedeniyle, çiftçi buradan da umduğunu bulamadı.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da bu yıl yağışların az olması ve beraberindeki kuraklık, tarımda ciddi bir verim kaybına yol açtı. Yenişehir, Kayapınar, Bağlar, Çınar ve Bismil gibi ilçelerde yapılan kuru tarımda (buğday, arpa vb.) verim yüzde 90 oranında düştü. Tarımdan umduğunu bulamayan çiftçiler, borçlarını kapatabilmek için ekipmanlarını veya ürünlerini satışa çıkarmak zorunda kaldı. Artan maliyetler, yüksek faiz oranları ve kuraklıkla birlikte çiftçiler üretim yapamaz hale geldi.

‘50 bir düşüş var’

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Traktörler Tesisi Kooperatifi Başkanı Şaban Akbaş, bölgedeki durumu şu sözlerle özetledi: “Çiftçilerimiz bu yıl kuraklık nedeniyle büyük bir sıkıntıyla girdi. Bu sene bölgemizde kuraklık yüzde 75’in üzerine çıktı. Sulu tarım yapılan alanlarda kısmen rahatlama olsa da, kuru tarım yapılan bölgelerde çiftçiler büyük bir zorluk yaşıyor. Bu durum bizim satışlara da yansıdı. Traktör satışlarımızda geçen yıla kıyasla yüzde 50 bir düşüş var.”

img-1181-001.jpg

‘Temel geçim kaynağı çiftçiliktir, hayvancılıktır’

Akbaş, çiftçilerin tarımdan elde ettiği gelirle geçinemediğini belirterek, hayvancılığın da şap hastalığı nedeniyle büyük darbe aldığını söyledi. Akbaş, “Bölgemiz turizm bölgesi değil. Temel geçim kaynağı çiftçiliktir, hayvancılıktır. Hayvancılık da tarım gibi sıkıntıda. Şap hastalığı yüzünden hayvan pazarları kapalı. Bölgede başka geçim kaynağı da yok. Son üç yılda önce Covid, ardından deprem, şimdi de kuraklık çiftçiyi büyük bir çıkmaza sürükledi” diyerek var yaşanılan durumu özetledi.

img-1208.jpg

‘Araçları gidip satmak zorunda kalıyor’

Çiftçilerin sıfır traktörleri genellikle banka kredisiyle aldığını ifade eden Akbaş, yüksek faiz oranlarının da satışları ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Akbaş, “Kredi faizleri çok yüksek. Sıfır traktör alımı neredeyse durdu. İkinci el traktör piyasasında da hareketlilik yok. Sıfır traktör satıldığı zaman ikinci el traktör piyasasında hareketleniyor. Sıfır satılmadığına göre ikinci elde de hareketlik yok. Çiftçiler tarıma güvenerek traktör alıyor. Çiftçi borçları kapatamadığı için 2-3 ayın sonunda araçları gidip satmak zorunda kalıyor. Çünkü ödeme gücü kalmadı” diye belirtti.

img-1183.jpg

‘Destekleme olmasa araziler hepsi boş kalır’

Tarım ürünlerinin de değer kaybettiğini vurgulayan Akbaş, biçerdövercilerin bile zarar ettiğini şöyle anlattı: “Saman para etmiyor, arpa fiyatları da çiftçiyi kurtarmıyor. Biçerdöverciler yaptıkları işten zarar ediyor. Devletin vermiş olduğu destekleme olmasa araziler hepsi boş kalır. Bu desteklemelerle çiftçi biraz ayakta durmaya çalışıyor.”

img-1206.jpg

‘Yüzde 90 sigorta yaptırmadı’

Çiftçilerin büyük bölümünün kuraklık sigortası yaptırmadığını belirten Akbaş, bu konuda farkındalık eksikliğine dikkat çekti. Akbaş, “Kuraklık olacağı 3 yıl önceden belliydi ama çiftçilerimizin yüzde 90’ı kuraklık sigorta yaptırmadı, sadece yüzde 10’luk bir kısım yaptı. Bu bilinç eksikliği de kayıpları artırıyor” dedi.

Bakanlığa çağrı!

Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunan Akbaş, çiftçilerin bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için şu çağrıda bulundu: “Tarım Bakanımızdan, çiftçilerin bankalara olan borçlarının faizsiz ve vadesiz şekilde ertelenmesini istiyoruz. Böyle olursa çiftçilerimiz bir nebze de olsa rahat nefes alabilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.