Diyarbakırlı kadın enkazdan kurtarabildiği tek eşyasıyla hayata tutunuyor!
Diyarbakırlı kadın enkazdan kurtarabildiği tek eşyasıyla hayata tutunuyor! Geçen yıl 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde evi ağır hasar alan ve sonrasında yıkılan Diyarbakırlı Fatma Erdem, enkazdan sadece 50 yıllık dikiş makinesini çıkarabildi. Terzilik yaparak 50 yıldır ailesine katkı sunan Erdem, şimdilerde aynı konteyner kenti paylaştığı depremzedeler için elbise dikiyor.
Diyarbakır’daki depremzedelerin bir bölümünün yaşadığı Kayapınar ilçesindeki konteyner kentin sakinleri, zor da olsa bu yaşama ayak uydurmaya çalışıyor. Çocuklar okullarına gidiyor, kadınlar gündelik işlerine bakıyor.
Konteyner kentin sakinlerinden 64 yaşındaki Fatma Erdem ise ev işlerinin ardından “yadigarım” dediği dikiş makinesinin başına geçiyor. Tıpkı hayatının son 50 yılında yaptığı gibi. Dikiş makinesinin Erdem’in hayatında özel bir yeri var. Çünkü depremde yıkılan evinden geriye kalan tek eşya.
Eşiyle ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı konteynere VOA Türkçe’yi kabul eden Erdem, dikiş makinesinden ayrı düşmediği için çok mutlu. Bir yandan komşusu için kıyafet diken Erdem, bir yandan da VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlıyor.
Dikiş makinesi ekmek kapısı
Erdem’in terzilik merakı, 12 yaşında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşadığı sırada başlamış. 2 yıl annesinin dikiş makinesini kullanan Erdem, 14 yaşında evlenmiş. Eşi de işsiz olunca Erdem, bir dikiş makinesi alarak terzilik yapmaya karar vermiş. Yıllarca yanından ayırmadığı dikiş makinesi, Diyarbakır’a taşındıktan sonra da Erdem’in ekmek kapısı olmuş.
Erdem, terzilikle 7 çocuk büyütüp okuttuğunu ifade ederek, “Hepsi bu dikiş makinesiyle oldu, o nedenle atmadım, sahip çıktım. Ancak depremde altta kaldı” diye konuştu.
Depremden sonra ilk dikiş makinesini hatırladı
Erdem ailesinin yaşadığı Kayapınar ilçesindeki bina da depremde ağır hasar gördü. Aile üyeleri can havliyle kendilerini dışarı attı. Binanın yıkılması artık an meselesiydi. Önce çadıra yerleşen aile, evdeki bazı eşyaları çıkarmak istedi. Ancak Anne Erdem, imkân varsa makinesinin çıkarılmasını istedi.
Erdem bina yıkılmadan saatler önce dikiş makinesini nasıl çıkardıklarını şöyle anlattı: “Oğlum ‘Anne gideyim yatakları getireyim’ dedi. İzin vermedim, ‘İlle gideceğim’ diye ısrar etti. O zaman ‘Benim makinemi çıkar getir. O benim yadigarımdır oğlum. 50 senedir bir şey olmuyor’ dedim. Oğlum gitti makineyi getirdi. İki saat sonra yan binadaki komşum aradı, binanın yıkıldığını söyledi. Çok şükür makinemi ondan önce kurtardı getirdi.”
Erdem makinesine kavuştuktan sonraki duygularını, “Dünyalar benim oldu. Çünkü bu benim yadigarımdır, bir altın bileziktir. Şimdi buna karşılık altın bilezikler verseler ben vermem” cümleleriyle anlattı.
Konteyner kentte depremzedeler için terziliğe devam
Dikiş makinesine kavuşan Erdem terziliğe devam etmeye başladı. Ama bu kez makinesini depremzedeler için çalıştırıyor.
Şimdiye kadar onlarca kıyafet diktiğini söyleyen Erdem, depremzedelerden para almadığını belirtti.
Depremzedelerden para almaya gönlünün el vermediğini söyleyen Erdem, “Ben de depremden kaçtım geldim. O yüzden kimseden para almıyorum sadece bir kişi zorla 200 TL verdi. Hepimiz aynı durumdayız, birbirimize yardımcı olmamız lazım. 5 kuruş alsam vicdan azabı çekerim: Depremzedelerin ihtiyacını gideriyorum” dedi.
Ankara ve Batman’daki iş insanlarından davet aldığını ifade eden Erdem, Diyarbakır’dan ayrılmak istemediğini söyledi. Erdem, konteyner kentten eve geçtiği zaman terziliğe devam etmeyi planlıyor.
6 Şubat depremleri Diyarbakır’ı nasıl etkiledi?
6 Şubat’ta peş peşe meydana gelen depremlerin etkilediği 11 kent arasında Diyarbakır da vardı. Deprem özellikle kent merkezinde yıkım ve hasara neden oldu.
414 kişinin hayatını kaybettiği, bine yakın kişinin de yaralandığı depremde en fazla can kaybı Galeria Sitesi’nde meydana geldi. 4 bloklu sitenin bir bloğunun yıkılması sonucu 89 kişi hayatını kaybetti.
Depremde 5 bin 459 ağır hasarlı olmak üzere, yaklaşık 7 bin 500 binada hasar meydana geldi. Ağır hasarlı binaların büyük bölümünün yıkımı tamamlandı.
Erdem ailesinin yaşadığı konteyner kentte, 590 konteynerde 2 bine yakın depremzede yaşıyor.
Depremzedeler için yaptırılan konutlardan 242’si tamamlanırken, 581 konutun da bu ay içinde hazır olacağı öğrenildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.