Diyarbakırlı vekil: Raylı sistemle ilgili çalışma yok

Diyarbakırlı vekil: Raylı sistemle ilgili çalışma yok
 Muhabir
Meclis Genel Kurulu’nda söz alan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, GAP, ulaşım ve elektrikle ilgili yaşanan sorunları gündeme getirdi.

AMİDA HABER- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu meclis genel kurulunda söz alarak, kentin sorunlarını gündeme getirdi. Madımak katliamında yaşamını yitirenleri anan Tanrıkulu, cezasızlık politikalarına dikkat çekti. Diyarbakır’ın Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olduğunu hatırlatan Tanrıkulu kent nüfusunun iki milyona yaklaştığını söyledi.

‘Kapanan fabrikalar var’

Diyarbakır’ın, tarımda, sanayide Türkiye'nin öncüsü olması gerekirken hak ettiği yerde olmadığını dile getiren Tanrıkulu, “Diyarbakır tarihi bir coğrafya, kadim bir kent. Fakat hak ettiği yerde değil, birçok sorunla baş etmeye çalışıyor. Yeterli bir çözüm de yok maalesef. Özellikle sanayide ve son yıllarda gelişmekte olan tekstil sanayisinde büyük sorunlar var. Diyarbakır'ın özellikle sorunları var. Teşvik edilen, açılan fabrikalar maalesef kapanmak üzere ve birçoğu da kapandı aynı zamanda.

4-002.jpg

Sanayicilerin büyük sorunları var, finansmanla ilgili sorunları var, tarımla ilgili sorunlar var. Ben bu yaşımda kaçıncı GAP Eylem Planı açıklandı bilmiyorum. Birçoğuna da tanıklık ettim. Ne yazık ki birçoğu tamamlanmış değil. Sulamayla ilgili olarak, 20 yıl önce biten sulama kanallarına su verilmediği için şimdi yeniden onarılıyor, Yeniden ihale ediliyor, yeniden yapılmaya çalışılıyor. Silvan Barajı'nın sulama kanallarıyla ilgili hiçbir çalışma neredeyse yok. 2030 yılında tamamlaması bekleniyor, 2000'li yılların başında bitmesi gereken bu kanallarda çalışma hala sürüyor” dedi.

44118.jpg

‘Dicle Elektrik’in derdi götürmek’

Kentte yaşanan elektrik kesintilerine de değinen Tanrıkulu, “Hükümetin korumasından faydalanan bir şirket var, DEDAŞ. 6 ilin elektrik dağıtımıyla ilgilenen bu şirket bütün kaynağını, bütün üretimini bölgede yapmasına rağmen bölgeyle ilgili olarak, Diyarbakır'la ilgili olarak bir altyapı çalışmasında bulunmuyor. Önümüzde yaz, yine sıcaklar var ve yine elektrikle ilgili olarak birçok sorunla karşı karşıya kalacağız. DEDAŞ adlı şirket, bu şekilde Diyarbakır'dan kaynak elde etmesine rağmen Diyarbakır'ın hiçbir altyapı çalışmasını maalesef karşılamıyor. Diyarbakır merkezle ilgili olarak -arkadaşlarımın bana verdiği bilgiye göre- en son altyapı çalışması Turgut Özal döneminde yapılmış. O zamandan bu zamana yapılan bir çalışma da yok. Kentin hiçbir kültürel faaliyetine, spor faaliyetine de bu şirket herhangi bir kaynak aktarmıyor. Tek derdi, sömürmek, almak, götürmek. Bunun da peşinde olacağız” diye konuştu.

Tanrıkulu, Kulp İlçesi Baloğlu-Aygün hattında 20 köyün olduğunu, günde üç veya dört saat elektrik verildiğini söyledi.

51804.jpg

Maden çalışmaları

Kulp ve Dicle İlçesi’nde yapılmak istenen maden çalışmalarına tepki gösteren Tanrıkulu, “Dün Kulp Hasandin Yaylasındaydım. Dicle'de Heridan köyüyle ilgili maden çalışmaları var. Geçmişte güvenlik meselesi nedeniyle maden çalışması yapılamıyordu. Şimdi bir süreç var, o süreçle ilgili olarak güvenlik meselesi çözülmüş durumda. On yıldır, on beş yıldır, yirmi yıldır alınan ruhsatlar bu ruhsatların sahipleri tarafından tam bir talan zihniyetiyle doğa katledilerek, çevre katledilerek çalışma yapılmaya çalışılıyor. Bunlar hükûmetin gözetimi ve izniyle yapılmaya çalışılıyor. Buradan ifade ediyorum: Buna da izin vermeyeceğiz. Diyarbakır'ın yerel yönetimiyle, sivil toplumuyla, meslek örgütleriyle, orada yaşayan insanlarla barışık olmayan bir maden faaliyetinin karşısında olacağımızı buradan ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.

3-002.jpg

‘Hafif raylı sistem çalışmaları

Kentte ciddi bir trafik sorunu olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Trafikle ilgili olarak sorunlar var, bunlar giderilemiyor maalesef. Diyarbakır 2 milyonluk kent ama raylı sistemle ilgili olarak bugüne kadar bir çalışma yapılmadı. Kentin güvenlikle ilgili problemleri var, özellikle uyuşturucuyla ilgili problemi var. Bağlar ilçesinin hızla bir kentsel dönüşüme tabi tutulması lazım ve buradaki metruk binaların boşaltılması, yıkılması lazım ki uyuşturucuya ev sahipliği yapmasınlar ama bunlarla ilgili de çalışma yapılmıyor. Fuhuş da başka bir sorun.”

2024/06/17/toki-3.jpg

Hükümete çağrı

Depremzedeler için yapılan Oğlaklı TOKİ bölgesinde yaşanan sorunlara değinen Tanrıkulu, “Kentte 13 bin toplu konut inşaatı planlanıyor, 7 bini bitmiş. Ancak TOKİ’lere yerleşen bütün yurttaşlarımız şikayetçi. Altyapıdan şikayetçi, elektrikten şikayetçi, sudan şikayetçi ve temizlikten şikayetçi. Bunların giderilmesi lazım. Bunların takipçisi olacağız. Buradan hükümete sesleniyorum. Bizim burada ifade ettiklerimize lütfen değer verin ve dikkate alın” çağrısı yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.