DSÖ 5.6 milyar insan için uyardı: Diyarbakır risk altında

DSÖ 5.6 milyar insan için uyardı: Diyarbakır risk altında
 Muhabir
Dünya genelinde açlıktan sonra en fazla insanı etkileyen sivrisinekler, artık tüm kıtaları tehdit eder hale geldi. 5.6 milyon insanın 4 sivrisinek virüsünden kurtarılması için DSÖ harekete geçti. Diyarbakır’da da sivrisinekler yaşamı tehdit ediyor.

AMİDA HABER- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sivrisinek kaynaklı Zika’dan sarı hummaya kadar dört büyük virüse karşı ilk kapsamlı kılavuzu yayımladı. Amaç 5.6 milyar insanı bu virüslerden korumak.

12.jpg

DSÖ’den kritik kılavuz

DSÖ ilk defa dört arbovirüs — dengue, chikungunya, Zika ve sarı humma — için kapsamlı bir klinik rehber hazırladı. Virüslerin ortak taşıyıcısı Aedes türlerinin, iklim değişikliği ve kitlesel hareketlilik nedeniyle artık zaman ve coğrafya tanımadan yayıldığı vurgulanıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık %70’i yani 5.6 milyar kişi bu tehdit altında olduğu açıklandı.

1.jpg

Belirtiler çakışıyor, tanı zorlaşıyor

Kılavuz, semptomları benzer olan dört hastalıkta tanı ve tedavi sürecini standartlaştırmayı amaçlıyor. Hafif vakalarda oral sıvı ve parasetamol önerilirken; NSAID, kortikosteroid gibi ilaçlar özellikle dengue’da kanama riski nedeniyle yasaklandı. Kritik vakalarda ise hastanın sıvı durumunun izlemi ve kan değerlerine göre özenli müdahaleler şart.

2.jpg

Diyarbakır risk altında

Türkiye’de Zika ve dengue olguları nadir görünse de West Nile virüsü gibi etkenler zaman zaman Diyarbakır gibi şehirlerde bildiriliyor.

Diyarbakır’da sivrisinek aktivitesi yaz aylarında çok yüksek olurken ilaçlama ile bu risk azaltılmaya çalışılıyor. DSÖ’nün vurguladığı gibi, bireysel koruma ve çevre temizliği (sinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması) gibi önlemler kritik önem taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.