Erbane çalan kızlar Diyarbakır'ın aranan grubu oldu
Kaynak:Anadolu Ajansı
AMİDA HABER- Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Yenişehir Gençlik Merkezi'nde açılan kursta erbane çalmayı öğrenen genç kızlar eğitmenleriyle birlikte kurdukları grup kentte popüler oldu.
Grupta 24 genç kız var
Mitolojik bir figürden esinlenilerek, "Şahmeran Erbane Grubu" adı verilen, farklı yaştan 24 genç kızın yer aldığı topluluk, kısa sürede resmi törenlerde, milli bayramlarda, kültürel etkinliklerde, kına organizasyonu ve düğünlerde sahne almaya başladı.
Düzenlenen organizasyonların önemli bir parçası haline gelen grupta yer alan kızlar hem kültürel değerleri yaşatıyor hem de elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Konservatuara hazırlanıyorlar
Bendir eğitmeni Ali Temuçin, merkezde, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde düzenlenen kursların ücretsiz olduğunu belirterek, ilk etapta 6 kişilik bir ekiple merkezde eğitimlere başladıklarını, zamanla kursiyerlerin sayısının arttığını söyledi.
Temuçin, günde yaklaşık 3 saat eğitim verdiklerini belirterek, "Belli bir süre sonra grubum hazırdı. 1,5 yıllık eğitimin ardından 'Şahmeran Erbane Grubu'nu kurduk." Dedi.
Düğün ve kına gibi organizasyonların katılıyorlar
Temuçin, eğitimlerin aralıksız sürdüğünü anlatarak, "Bu grupla düğün ve kına gibi organizasyonlarda sahne alıyoruz. Çiftlerin etrafında müzik eşliğinde sahneye giriş yapıyoruz. Ortaya hoş bir görüntü çıkıyor ve çiftler de bizi beğeniyor. Bu grubu kurmamış olsaydık, öğrencilerimiz büyük ihtimalle ya mevsimlik işçi olarak ya da fabrikalarda çalışmak için batı ilerine gideceklerdi. Şimdi hem memleketlerinde kalıyorlar hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Aralarında konservatuvara hazırlanan öğrenciler de var. Onlara da destek oluyorum. Gençlik merkezlerinin hem sanatsal hem de kültürel açıdan gençlere büyük faydaları var." diye konuştu.
‘Grup olmasa mevsimlik işçi olacaktım’
Grupta yer alan genç kızlardan Berfin Demir (17) Yenişehir Gençlik Merkezi'ndeki faaliyetlere 7 yıldır katıldığını, süreçte birçok alanda eğitim alarak kendini geliştirdiğini söyledi.
Demir, "Daha önce erbane kursuna arkadaşlarım geliyordu. Onlar aracılığıyla ben de katıldım. Arkadaşlarımla bu grubu oluşturduk. Düğünlerde sahne almaya başladık. Eğer bu grubu kurmasaydık şu an mevsimlik işçi olarak şehir dışında çalışıyor olacaktım. Sadece Diyarbakır'da değil, bölge illerinde de sahne alıyoruz. Böylece hem para kazanıyor hem de keyifli zaman geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Gruptaki bir arkadaşının önerisiyle eğitime katıldığını anlatan Tilda Onur (21) da, "Düğün organizasyonlarına ve davet edildiğimiz yerlere gidiyoruz. Buraya katıldığımdan dolayı çok keyifliyim. Bu grupta olmasaydım evde oturuyor olacaktım. Hem eğleniyor hem de harçlığımızı çıkarıyoruz." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.