Fotoğrafın çekildiği bu tarihi yer Diyarbakır’ın neresi?

Fotoğrafın çekildiği bu tarihi yer Diyarbakır’ın neresi?
Diyarbakır’da çektiği fotoğraflarla adından söz ettiren Fotoğraf Sanatçısı ve Sertaç Kayar Diyarbakır’ın en tarihi yerlerinden biri olan Malabadi Köprüsü’nü çekti.

AMİDA HABER – Uluslar arası haber ajanslarına fotoğraf çeken Sertaç Kayar, Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde bulunan Malabadi Köprüsü’nün fotoğraflarını çekti. Diyarbakır’da kurulan Mervani Devleti’nin merkezi konumunda olan ve Meya Farqîn olarak adlandırılan Silvan İlçesi’nin Malabadi Köprüsü etrafı yerli turistlerin akınına da uğruyor.

malabadi.jpeg

Köprü etrafında yapılan ıslah ve peyzaj çalışmalarından sonra, çevre illerden Malabadi’ye gelişler çoğaldı. Hafta sonları bir çok kişinin ailesi ile piknik yaptığı mekan haline gelen Malabadi Köprüsü muhteşem görüntüsüyle adeta göz kamaştırıyor.

Malabadi Köprüsü’nü kim yaptı?

malabadi3.jpeg

Silvan’a 23 km uzaklıkta olup Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan Malabadi Köprüsü,

1147 yılında yapılmıştır. Yedi metre eninde ve 150 metre uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 metredir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Köprü adını Mervaniler’in kurucusu olan Badê Dostik’tan almıştır. Malabadê Kürtçede Bad’ın evi, mülkü anlamına gelmektedir. Ayrıca Malabadi köprüsünün bulunduğu Silvan’da yaşayan Badıkan Aşireti’nin kökleri de Bad’a dayandığı belirtilmektedir.

malabadi1.jpeg

Bir başka teoriye göre ise Bad ismi Kürtçe şahin anlamına gelen “Baz”dan geliyor. Arapça kaynaklardan “Dal ile Zal” harfleri karıştırıldığı için birçok yazar tarafından Baz yerine “Bad” olarak yazılmıştır. Malabadi ve Batman’a doğru olan büyük bir alana da Bazman deniyor. Batman isminin de “Bazman”dan geldiği ve sonradan Badman ve Batman olarak şekillendiği ifade ediliyor. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum