Ayşe Barım kimdir? Davaya ilişkin tüm detaylar
Kaynak:Haber Merkezi
AMİDA HABER- İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ayşe Barım davasına, sanık ve avukatlarının yanı sıra sanat dünyasından birçok ünlü isim ilgi gösterdi. Serenay Sarıkaya, Merve Dizdar, Hande Erçel, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Metin Akdülger, Zerrin Tekindor, Ezgi Mola, Selma Ergeç ve Hakan Kurtaş gibi isimler duruşmayı takip etmek üzere adliyeye geldi.
Mahkeme heyeti, Halit Ergenç, Bergüzar Korel ve Selma Ergeç'in ilerleyen süreçte tanık olarak dinlenebilecekleri gerekçesiyle duruşma salonundan çıkarılmasına karar verdi.
Tutukluluğa devam kararı
Duruşmada sanık avukatları Ayşe Barım için tahliye talebinde bulunurken, cumhuriyet savcısı ise tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme heyeti, Barım'ın üzerine atılı suçun niteliği ve kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin varlığı gerekçesiyle tutukluluğun devamına hükmetti.
Aysever’e zorla getirme kararı
Mahkeme, tanık Enver Aysever hakkında zorla getirme kararı çıkarırken, Barım hakkındaki ihbarı yaptığı değerlendirilen Sedat Gül isimli kişinin de tanık olarak dinlenmesine karar verdi. En dikkat çekici kararlardan biri ise, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Mehmet Günsur, Dolunay Soysert, Nejat İşler, Nehir Erdoğan, Hümeyra Adak, Rıza Kocaoğlu, Selma Ergeç, Şükran Ovalı ve Zafer Algöz gibi çok sayıda ünlü oyuncunun tanık olarak dinlenmesine ve haklarında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmedilmesi oldu.
Ayşe Barım neyle suçlanıyor?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 171 sayfalık iddianamede, Ayşe Barım'ın Gezi Parkı eylemlerinin planlanması ve organize edilmesinde rol oynadığı iddia ediliyor. İddianamede, Barım'ın Gezi Parkı ana davasının ana aktörlerinden Memet Ali Alabora, Çiğdem Mater ve Osman Kavala ile Gezi Parkı eylemleri süreci ve sonrasında irtibatlı olduğu belirtiliyor. HTS kayıtlarına göre, Barım'ın Alabora ile Gezi eylemlerinin başlangıç tarihi olan 30 Mayıs 2013'te ilk teması kurduğu ve Gezi olayları dışında irtibat kurmadığı tespitine yer veriliyor. Ayrıca, Barım'ın sahibi olduğu ID İletişim Danışmanlık Anonim Şirketi'ne bağlı sanatçılarla birlikte sosyal medya hesapları üzerinden "occupyturkey" ve "DirenGeziParkı" etiketlerini sistemsel olarak paylaştıkları da iddianamede yer alan suçlamalar arasında.
Sanatçıları yönlendirme iddiası ve dava süreci
İddianamede, Ayşe Barım'ın ID İletişim Danışmanlık şirketine bağlı sanatçıları Gezi Parkı eylemleri sırasında sık sık arayarak Gezi Parkı'na sistemli bir şekilde toplamak suretiyle, kalkışma hareketinin başlamasına sanatçılar camiası adına aktif rol üstlenerek sürecin yayılmasına ve derinleştirilmesine yönelik yönlendirme faaliyetlerinde bulunduğu değerlendirmesi yer alıyor. Barım'ın, Gezi Parkı olaylarında planlama ve organizasyon çerçevesinde kendisine bağlı oyuncuları etkin şekilde sahaya yönlendirerek yardım eden konumunda olduğu kaydediliyor. Sanık Ayşe Barım, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüse yardım etme" suçundan 22 yıl 6 aydan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Bir sonraki duruşma 1 Ekim'de yapılacak. Mahkeme, Barım'ın sağlık mazeretlerine ilişkin olarak İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'ndan heyet raporu alınmasına da karar verdi.
Ayşe Barım kimdir?
Ayşe Barım, Türkiye'nin tanınmış halkla ilişkiler uzmanlarından biridir. Özellikle sanat ve medya dünyasındaki önemli isimlerle yürüttüğü iletişim çalışmalarıyla bilinir. Sahibi olduğu ID İletişim Danışmanlık Anonim Şirketi aracılığıyla birçok ünlü oyuncu, şarkıcı ve sanatçının medya ve halkla ilişkiler danışmanlığını üstlenmiştir. Sektörde uzun yıllara dayanan deneyimiyle güçlü bir networke sahip olan Barım, özellikle ünlülerin kariyer yönetiminde ve kamuoyuyla iletişimlerinde etkin rol oynamıştır. Gezi Parkı eylemleri davası kapsamında tutuklanmasıyla adı sıkça gündeme gelen Barım, sanat ve medya dünyasında büyük yankı uyandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.