Kültür Bakanlığı’ndan bir ilk; Diyarbakır Cezaevi mahkûmlarıyla görüştü

Kültür Bakanlığı’ndan bir ilk; Diyarbakır Cezaevi mahkûmlarıyla görüştü
12 Eylül döneminde işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi ’nin hafıza müzesine dönüştürülmesi için başlatılan girişimler ilk sonucunu verdi. Kültür Bakanlığı’ndan bir heyet ilk kez dönemin mahkumlarıyla biraraya gelerek cezaevinin geleceğini konuştu.

12 Eylül döneminde işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi ’nin hafıza müzesine dönüştürülmesi için başlatılan girişimler ilk sonucunu verdi.

Heyet, cezaevinin hafıza müzesine dönüştürülmesini isteyen Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubunun taleplerini görüşmek üzere kente geldi. VOA’dan Mahmut Bozarslan’ın haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz’ün başkanlığında bakanlık bürokratlarından oluşan heyetin ilk durağı geçen yıl boşaltılan Diyarbakır Cezaevi oldu.

kultur-bakanligindan-bir-ilk-diyarbakir-cezaevi-mahkumlariyla-gorustu

Cezaevi 'nde kalan mahkûmların talepleri not alındı

Heyet önce girişim grubu üyesi 12 Eylül döneminin mahkumlarıyla birlikte cezaevini gezdi. Heyete ve gruba AK Parti MKYK Üyesi ve bir dönem aynı cezaevinde yatan Orhan Miroğlu da eşlik etti. Dönemin mahkumları kaldıkları koğuşları, işkence gördüklerini söyledikleri yerleri tek tek bakanlık heyetine gösterdi. Heyet üyeleri mahkumların taleplerini de not aldı.

Cezaevi ziyaretinin ardından heyet ve eski mahkumlar basına kapalı bir toplantıda biraraya geldi. Heyet başkanı İnceciköz’ün toplantıda mahkumların taleplerini hem sözlü olarak dinlediği hem de yazılı olarak aldığı belirtildi. Toplantıya katılanların cezaevinin orijinal haliyle korunması gerektiğini belirterek, çalışmalara katılma taleplerini yineledikleri de dile getirildi.

Cezaevinin E bloğunun yıkılması kararının da toplantıda ele alındığı kaydediliyor. Dönemin mahkumlarının karşı çıkması üzerine İnceciköz’ün, bu kararı yeniden gözden geçireceklerini söylediği belirtiliyor.

kultur-bakanligindan-bir-ilk-diyarbakir-cezaevi-mahkumlariyla-gorustu

Dönemin tanıkları toplantıdan umutlu ayrıldı

Toplantının ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan dönemin tanıkları, cezaevinin hafıza müzesine dönüştürüleceğine dair umutlarının arttığını söyledi. Kendisini ‘5 Nolu’nun sanığı ve tanığı’ olarak nitelendiren Rahime Kesici Karakaş, toplantıdan önce çok umutlu olmadığını belirtti. Toplantıyla birlikte umudunun arttığına vurgu yapan Kesici Karakaş, 1980- 1984 yılları arasındaki eski haline dönmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. Karakaş, “Zaten belleğinizde yer alan bir şeydi. Eski haline dönüştürülmesi kararı çok mutlu edici bir şey” dedi.

Toplantıya katılanlardan Nuri Sınır da umutlu ayrılanlardan. Daha önce birçok kuşkularının bulunduğunu dile getiren Sınır, toplantıyla bu kuşkularının giderildiğini dile getirdi.

İnceciköz’ün taleplerini kabul ettiğini hatırlatan Sınır, “Grubumuzun ciddiye alınması, muhatap alınması ve yaşanmış olan şeylerin gelecek kuşaklara anlatılabilmesi çok önemli. Dönem itibariyle de bazı endişeler, şüpheler var ama bugün onların gelişi ve burada yapılan sohbetimiz çok içten ve samimi bir hava içerisinde oldu. Müze olması yönünde de bir ciddiyet içerisinde olduklarını gördüm” diye konuştu.

kultur-bakanligindan-bir-ilk-diyarbakir-cezaevi-mahkumlariyla-gorustu

Hafıza müzesi

Paşa Akdoğan ise heyetin taleplere çok ciddi yaklaştığını belirtti. Cezaevinin hafıza müzesine dönüştürülmesini savunan Akdoğan, “Bugün daha bir kez daha şunu gördüm, çalışmalarımız doğru yönde gidiyor. Tabii biz 5 No’lu Cezaevi İnisiyatifi olarak çok ciddi çabalar gösterdik. Tam bir hafıza müzesi, örnek bir müze olacağına da inancım sonsuz” şeklinde konuştu.

Heyet başkanı İnceciköz ise bir açıklama yapmadı. Ocak ayı başında bir toplantı daha gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.