Okula son 3 gün: Diyarbakır’da masraflar cep yakıyor!

Okula son 3 gün: Diyarbakır’da masraflar cep yakıyor!
 Muhabir
Pazartesi günü Diyarbakır’da 467 bin 725 öğrenci ders başı yapacak. Ancak artan enflasyon nedeniyle kırtasiye, servis, okul taksitine gelen zamlar, velileri kara kara düşündürüyor.

AMİDA HABER - Diyarbakır genelinde toplam 2 bin 287 okul bulunuyor. Bu okullar, resmi ve özel eğitim kurumlarını kapsıyor. Okulların toplamda 16 bin 89 dersliği bulunuyor. Okulların 29 ilk okul-ortaokul, 34 genel ortaöğretim, 24 mesleki ve teknik okul. Bu okullarda toplamda 24 bin 865 öğretmen, 467 bin 725 öğrenci bulunuyor.

Özel okul ücretleri 250 bin

amidahaber-24.jpg

Okulların arasında, yapım aşamasında olan veya deprem sürecinde hasar görüp onarılmayı bekleyen binalar da bulunuyor. Eğitim kalitesindeki düşüş, aileleri özel okullara yönelmeye iterken, ekonomik kriz bu alandaki maliyetleri daha da artırmış durumda. Geçtiğimiz yıl 30-40 bin TL olan özel okul ücretleri, bu yıl 250 bin TL'yi aştı.

Servislere zam

amidahaber-22.jpg

Aileler, çocuklarının eğitimine ayırmak zorunda kaldıkları bütçeyle büyük bir yük altında. Okul servis ücretleri de yapılan son zamlarla birlikte, kısa mesafe için bin 300 TL, uzun mesafe içinse bin 900 TL olarak belirlendi. Servis ücretlerinin yanı sıra yemek, kırtasiye ve kıyafet gibi ek masraflarla ailelerin karşılayamayacağı meblağlar ortaya çıkıyor. Son bir yıl içinde kırtasiye malzemelerine yüzde 100’ün üzerinde zam yapılmış durumda. Ücretsiz öğle yemeği desteğinin kaldırılması ise ailelerin yükünü daha da artırdı.

Eğitim Sen: Çıkmaza sürüklüyor

amidahaber-30.jpg

Diyarbakır Eğitim Sen 1 Nolu Eş Başkanı Faruk Ercan, Amida Haber’e yanlış politikalar nedeniyle eğitimde ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti. Ercan, iktidarın eğitim politikalarını özelleştirmeye teşvik ettiğini belirterek: “Devlet, meslek liselerine öğrenci başına teşvik vermeye devam ediyor. Bu yıl yapılan bir uygulama ile birinci sınıfların öğretmen ve sınıf belirlemesi merkezi olarak bakanlık tarafından yapıldı. Bu durum, devlet okullarında sınıf oluşturulmasını gerekçe gösterdi. Ancak istedikleri öğretmeni bulamayan veliler, özel okullara yönelmeye başladı. Bu, örtülü bir şekilde özel okula teşvik anlamına geliyor” dedi.

‘Eski defter kullandıran veli var’

amidahaber-29.jpg

Ercan, ayrıca enflasyon nedeniyle artan maliyetlerin aileler üzerindeki etkisini vurgulayarak şunları ekledi: “Resmi enflasyon yüzde 57 gösteriliyor, ancak ENAG’ın açıklamalarına göre yıllık enflasyon yüzde 90. Okul servisleri, kırtasiye ve diğer eğitim giderleri fahiş şekilde arttı. Ne kırtasiyecilerin ne de servis şoförlerinin bir şey yapma lüksü var, çünkü akaryakıt ve diğer maliyetler sürekli artıyor. Veliler, bu durumda çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. İhtiyaçlarının bir bölümünü eski defterlerini bile kullanan veliler olduğunu duyuyoruz. Eski defterlerinin bir bölümünü kullanmaya devam ediyorlar.”

Bir öğün ücretsiz yemek

amidahaber-28.jpg

Okullardaki yemek sorununa da değinen Ercan, şöyle konuştu: “Tasarrufu sadece kamusal hizmette, çalışanların, emekçilerin, yoksullaşan hakların gelirlerinde çözmeye çalışan bir iktidar. Maalesef bunların hiçbirini çözebilecek durumda değil. Bir ülkenin geleceği olan eğitim, her gün bizi daha geriye düşüyor. Okul çağındaki her öğrenci için bir öğün yemek talebimiz var. Bu talebi önümüzdeki günlerde daha sesli, daha güçlü gündeme taşıyacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.