Sadrettin Tosunlu yazdı: Rant değil ihtiyaç meselesi

Sadrettin Tosunlu yazdı: Rant değil ihtiyaç meselesi

DEVA Partisi Diyarbakır Sur İlçe Başkanı Sadrettin Tosunlu Amida Haber için yazdı.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da kurulan çadır kentleri ilk günden beri geziyor, buralarda yaşayan insanların yaşadığı sıkıntıları bizzat yerinde görüyorum.

Depremin ilk gününden itibaren birçok insan hasar gören, yıkılan evlerine giremiyor, bir çoğu da korkudan. Bu durumda çadır bulan şanslı kesim, bulamayan kendi imkanları ile barınma ihtiyacını giderme derdinde…

Çadır bulan şanslı ama orda da ihmal çok fazla. İhmal ve eksiklikleri gözlemlemek için çadırkentleri ziyaret etmek yeterli.

insanların en temel ihtiyacı yıkanması, barınması, çocukların bakımı, yemeği, kıyafeti, ilacı, sağlık problemi, en önemlisi insanların yaşamlarını idame ettirebilmesi için gerekli tüm ekipmanlar için bizler elimizden gelene kadar çabaladık.

Bahane olarak doğal efettir, hazırlıksız yakalandık dediler diye bizler yüzlerce kişiye battaniyesinden tutun, birçok malzeme ile ilk yardımı canla başla ulaştırmaya çalıştık.

Zaman kaybetmeden AFAD’ın KIZILAY’ın sorumluluk alanlarına bakmadan insanların yaralarını sarmaya çalıştık. En azından kayıpları en aza indirelim, insanların temel ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olalım, barınma sorunları olmasın, çadırkentler kurulsun. Evlerine giremeyenler orada geçici hayatlarına devam edebilsin sonrası zaten kurumların işi dedik.

Ama çadırkentlerde gördüklerimiz resmen insani bir dram. Çocukların oyuncak istiyor, oyuncaklar başka yerlerde,kadınlar,erkekler hijyen malzemelerine ihtiyaç duyuyor ama günlerdir bu ihtiyaçları karşılanmıyor.

Soğuk havada geceleri ısınma şikayetleri var. Aynı şekilde duş almak için sıcak su ihtiyaçları da. Hasta olan çoğu kişinin ilaç sıkıntısı hat safhada. Özel beslenme ihtiyacı olan hastaların beslenmesi ile hiç bir şekilde ilgilenilmiyor. Yemek sıkıntısı var, çıkan yemeklerden hasta olanlar var. Tuvalet sıkıntısı bölgede bildiğimiz üzere salgın hastalıklara yol açmış durumda.

Engelli vatandaşlarımız hiç bir şekilde düşünülmemiş. Yaşlı insanlarımız hiç bir şekilde düşünülmemiş. Ciddi bir şekilde hasta bezi ihtiyacı mevcut. İnsanların özellikle de çocukların vitamin eksikliklerini gidermesi için bolca meyveye ihtiyaçları var. Bir diğer konu ise güvenlik orda yaşayan insanların ve özellikle de çocukların güvenliği en üst düzeyde sağlanmalı.

Biz elimizden geleni yaptık sonrasını devletin kurumlarına bıraktık ama gördük ki ; ‘’anlayış sizi enkaz altından çıkardık, buralara yerleştirdik, bakın henüz enkaz altında olanlar var siz şanslısınız.’’ Anlayışı…

Bu koordinasyonsuzluk başka bir şekilde açıklanamaz. Buradaki insanlar çok öfkeli. Bir nebze olsa mutlu etmek gerekir buradaki insanları. Bunun çok zor olmadığını düşünüyorum. Ama bunu Sn. Cumhurbaşkanımızın depremzede çocuklara verdiği harçlıklarla sağlayamayacağımız da aşikar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum