Tartışma sürüyor: Zazalar Kürt mü, ayrı bir millet mi?

Tartışma sürüyor: Zazalar Kürt mü, ayrı bir millet mi?
 Muhabir
Zazaca konuşan Zazalar’ın kimliği sosyal ve siyasal bağlamda tartışılıyor; bazıları Kürt kimliğinin bir parçası, bazıları ise tamamen bağımsız bir etnik grup olarak görüyor.

AMİDA HABER - Zazalar, Zazaca adıyla anılan kendi dillerini konuşuyorlar. Bu dil, Hint Avrupa dil ailesinin İran dilleri koluna ait ve Kurmanci ya da Sorani’den yapısı ve kelime dağarcığı bakımından belirgin farklılıklar taşıyor. Dilbilimsel veriler net olmamakla beraber, bazı kesimler Zazacayı Kürtçeden ayrı bir dil olarak tanımlıyor.

3-004.jpg

-

Yoğun kültürel etkileşim ve ortak yaşam

Buna karşılık Zazalar ve Kürtler, özellikle Anadolu’nun doğusunda yüzyıllardır iç içe yaşıyor. Kültürel pratikler, evlilikler, yaşam tarzı ve sosyal yapıdaki benzerlikler bu iki grup arasında güçlü bağlar oluşturuyor. Birçok kişi Zazaların Kürt halkının geniş ailesinin bir parçası olduğunu savunuyor.

2.png

Üç farklı yaklaşımdan söz ediliyor:

1. Zazalar Kürt halkının bir parçasıdır:

Tarihsel ve kültürel olarak Zazaların Kürt kimliğinin içinde yer aldığı görüşünü savunanlar, dil farklılığını Kurmanci lehçelerindeki çeşitlilik gibi değerlendiriyor. Bu bakış açısına göre Zazalar, Kürt coğrafyasında yaşayan ortak kaderi paylaşan bir topluluktur.

2. Zazalar ayrı bir millet veya etnik grup:

Bazı akademisyenler ve Zaza entelektüeller, Zazacayı bağımsız bir dil ve Zazaları bağımsız bir kimlik olarak kabul ediyor. Bu görüş özellikle Zaza dilinin ve kültürünün korunması gerektiğini savunan kesimce dile getiriliyor .

3. İkili kimlik (hem Zaza hem Kürt):

yilmaz-sanayi-10.jpg

Bazı Zazalar kendilerini hem Zaza hem Kürt olarak tanımlıyor. Zazakiliklerini korurken, birlikte paylaştıkları siyasi ve sosyal bağlar yoluyla Kürt kimliğiyle de dayanışma içinde oluyorlar.

zaza-woman-e1582413907786-wpp1582413926200.jpg

Çoğunluk kendisini Kürt olarak tanımlıyor

İstatistiklere ve akademik araştırmalara göre Zazaların çoğu kendisini Kürt olarak tanımlıyor. Örneğin 2015’te yapılan bir çalışmada Zazaki konuşanların çoğunluğu etnik kimliklerini “Zaza” olarak belirtmekle birlikte, genel nüfus içinde Kürt kimliğinin daha yaygın olduğu gözlemlenmiştir.

Ayrıca Veli Yadirgi ve Martin van Bruinessen gibi akademisyenlere göre Zaza milliyetçiliği devlet politikaları tarafından desteklense de, Zazaların büyük çoğunluğu Kürt ulusal hareketi içinde yer almaya devam ediyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.