Van imzayı attı: Diyarbakır 14 yıldır bekliyor

Van imzayı attı: Diyarbakır 14 yıldır bekliyor
 Muhabir
Nüfusu Diyarbakır’ın yarısı kadar olan Van’da hafif raylı sistem ve tramvay projesi için imzalar atıldı, Diyarbakır 14 yıldır bekliyor. Diyarbakır’daki proje, 3 belediye başkanı, 3 kayyım gördü.

AMİDA HABER - Diyarbakır’da her seçim dönemi gündeme gelen ancak sürekli ertelenen hafif raylı sistem projesi, belediye başkanlarının vaatleri arasında yer almasına rağmen henüz hayata geçirilemedi. Yaklaşık 22 yıldır konuşulan hafif raylı sistem projesi ilk kez dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir gündeme getirdi.

Eş Başkanlar Hafif Raylı Sistem güzergahını inceledi

Baydemir, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşmeler yaparak destek istedi. 2012 yılında projesi ve maliyeti çıkarıldı, 250 milyon liralık maliyet çıkarılmasına rağmen bir türlü başlanılamadı. 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerinde belediye başkanı seçilen Gültan Kışanak tarafından tamamlanması beklenen proje kayyımların iş başına gelmesi ile yılan hikayesine döndü.

serra-bucak-fransa-rayli-sistem.jpg

Reklamı yapıldı, sonuç yok

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne 2016’da Ankara Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla kayyım olarak atandı. 2017 yılında projesi başbakanlık tarafından onaylanan hafif raylı sistemin 14 kilometre uzunlukta 18 durak olacağı yine maket projelerle kentin farklı noktalarındaki billboardlara asıldı. Atilla, şehir trafiğini rahatlatacak bu projede aynı anda 30 vagonun çalışacağını, 3 vagonun ise acil durumlar için hazır bekleyeceğini, tarihi Surlara zarar vermemesi için de rayların çevresine özel izolasyon yapılacağını belirtmişti. Yapılan onlarca açıklamaya rağmen projeye dair bir kazma dahi vurulmadı.

dogan-serra-fransa-001.jpg

14 yıl sonra yine aynı nakarat

31 Mart yerel seçimlerinde halkın yetki verdiği Serra Bucak ile Doğan Hatun’un seçilmesi ile hafif raylı sistem yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda belediyenin resmi web sayfasında, hafif raylı sistem projesini hayata geçirmek için çalışmalara başlandığı, toplu taşımayı rahatlatmak, halka konforlu, güvenli ve ucuz toplu ulaşım hizmeti sağlamak amacıyla 8 yıldır rafta bekletilen projenin revize edildiği bildirildi. Bir uçtan diğer uca 37 dakikalık bir sürede günlük 75 bin yolcu taşınmasının planlandığı, 2040 yılına kadar bu kapasitenin artırılarak devam ettirileceği vaat edildi. Proje revizyonu bittikten sonra proje ihalesi ile yapımına bu yıl içinde başlanacağı ifade edildi.

van-tramvay11.jpg

3 başkan, 3 kayyım gördü

14 yılda 3 belediye başkanı, 3 kayyum gören Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde proje ile ilgili henüz somut bir adım atılmış değil. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak ile Doğan Hatun geçtiğimiz günlerde Hafif Raylı Sistem'in finansmanı için Fransız Kalkınma Ajansı ile görüşmüştü. Ancak, sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

van-metro-tramvay.jpg

Van protokol imzaladı

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Abdullah Zeydan ile Neslihan Şedal hayata geçireceği hafif raylı sistem ve tramvay projeleri için Metro İstanbul ile Protokol imzaladı. Van ilk adımı attı, Diyarbakır 14 yıldır hafif raylı sistemi bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum