Finlandiya dünyada bir ilke imza atarak vatandaşlarına kuş gribi aşısı yapacak

Finlandiya dünyada bir ilke imza atarak vatandaşlarına kuş gribi aşısı yapacak
Finlandiya, dünyada bir ilke imza atarak, işleri veya diğer koşullar nedeniyle kuş gribine yakalanma riski yüksek kişilere gelecek haftadan itibaren aşılama yapmaya başlayacak.

AMİDA HABER - Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü (THL) yetkilileri, önümüzdeki haftadan itibaren kümes hayvanları ile temas halinde bulunan veya bu tür ortamlarda çalışan kişilere yönelik önleyici kuş gribi aşısı yapılacağını duyurdu. Aşı uygulaması, kuş gribi kapma riski yüksek olan 18 yaş ve üzerindeki kişilere yönelik olacak.

finlandiya.jpg

THL tarafından Salı günü yapılan açıklamada, "Bu adım, işleri veya diğer koşullar nedeniyle kuş gribi riski altında olan bireyleri korumayı amaçlamaktadır," ifadelerine yer verildi.

Euronews’in haberine göre, Finlandiya'daki çoğunlukla açık hava kürk çiftliklerinde geniş çaplı kuş gribi salgınları, geçtiğimiz yıl hayvanlar arası ve insanlara bulaşma durumlarını önlemek amacıyla yaklaşık 485.000 hayvanın itlaf edilmesine yol açtığı belirtildi.

‘Aşıyı risk altındaki kişiler tercih ediyor’

kus-giribi-2.jpeg

Aşının kürk ve kümes hayvanı çiftliklerindeki işçiler, kuş gribi numunelerini işleyen laboratuvar teknisyenleri ve kürk çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde hayvan kontrol memuru olarak çalışan veterinerler gibi risk altındaki kişiler için satın alındığı ifade edildi.

Yaban kuşlarıyla ilgilenen barınaklarda, çiftliklerde veya hayvan yan ürünleri işleme tesisleri gibi yerlerin temizliğinde çalışanlara da aşı yapılacak. Ayrıca, kuş gribinin insanlara bulaşması durumunda, şüpheli veya teyit edilmiş bir vaka ile yakın temas halinde olan kişiler de aşı olacak.

Bu uygulama ile Finlandiya, insanları kuş gribine karşı aşılayan ilk ülke olma özelliğini taşıyacak. (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.