Mir Tahsin Beg: Ezidiler katledilen bir topluluk olarak tanınıyor

Mir Tahsin Beg: Ezidiler katledilen bir topluluk olarak tanınıyor

Kaynak:Rûdaw

Irak’ta IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal'e saldırarak binlerce Ezidi Kürdü katletti, binlercesini de kaçırırdı. Tarihe kara bir leke olarak düşen Ezidi Soykırımı'nın bugün 10. yıldönümü.

AMİDA HABER - Irak Musul vilayetine bağlı Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 10 yıl geçti. Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etmişti.

ezidi.jpg

Tarihe “74’üncü Ferman” diye adlandırdığı Şengal Katliamının yıl dönümünde Ezidilerin acıları tazelenirken, her yıl 3 Ağustos’ta IKYB’de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Suriye ve Irak’ta ortaya çıkan IŞİD, 2014’ün haziran ayında Musul kentine saldırarak işgal ettikten sonra 3 Ağustos'ta Şengal'i hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı.

ezidi2.jpeg

Ezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik barbarca saldırıda yüzlerce Ezidi Kürt toplu halde öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişiyi ise kaçırdı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, IKYB ve Suriye’ye sığındı. Hala binlercesi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

‘Ezidiler katledilen bir topluluk olarak tanınıyor’

ezidi3.jpg

Ezidi Kürtleri Miri olan) Mir Hazım Tahsin Beg Erbil’de Kürdistan Üniversitesi - Hewlêr'deki (UKH anmada yaptığı konuşmada Kürdistan Bölgesi yönetimi ve halkına teşekkür ederek, "Anma vesilesiyle evlerinin, camilerinin, kiliselerinin, okullarının kapılarını mültecilere açan en zor şartlarda mültecilerin tüm temel ihtiyaçlarını sağlayanları asla unutmayacağız” dedi.

Mir Tahsin Beg, “Tarih boyunca Ezidilerin toplam 73 büyük trajediyi yaşadı. Bu, tarihin tekerrür ettiği ve Ezidilerin katledilen bir topluluk olarak tanındığı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.