Dicle Üniversitesi’nde ‘kadavrasız’ tıp eğitimi

Dicle Üniversitesi’nde ‘kadavrasız’ tıp eğitimi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenciler 15 yıldır, ‘kadavrasız’ tıp eğitimi alıyor. Binlerce öğrenci her yıl kadavra eğitimi almadan mezun oluyor. Öğrenciler, bu durumdan rektörlük ve dekanlığı sorumlu tutuyor.

AMİDA HABER- Dicle Üniversitesi’nde tıp eğitimi 1966 yılında, Ankara Üniversitesi’ne bağlı fakültenin kurulması ile başladı. 57 yıldır kesintisiz bir şekilde eğitime devam eden, binlerce hekimi mezun eden Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kadavra olmadığı için, 15 yıldan fazladır, tıp eğitimi maket üzerinden veriliyor. Dekanlık ve yönetim maliyeti 4 bin 500 dolar civarında olan kadavra bulamaması nedeniyle her yıl binlerce öğrenci bu eğitimi almadan mezun oluyor.

‘Prosedürler ağır’

Konu ile ilgili Amida Haber’e konuşan Dicle Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. M.Cudi Tuncer, Türkiye’de kadavra bağışının az olmasından yakındı. Kadavra bağışında prosedürlerin de ağır olduğuna dikkat çeken Tuncer, “15 yıldan fazladır Dicle’de kadavra yok. Türkiye’deki tıp eğitimi veren fakültelerin çoğunda bu problem var. Bazı üniversitelerde sınırlı sayıda var. Kadavra bağışının bir takım ağır prosedürleri var. O niyetle gelenler var. Ama prosedürlere takılıyorlar” dedi.

‘Maket, kadavranın yerini tutmaz’

kadavra.jpg

Kadavra olmadığı için tıp eğitiminin maket üzerinden verildiğini belirten Tuncer, “Maket üzerinden verilen eğitim elbette kadavra üzerindeki eğitimin yerini tutmaz. Öğrencinin dokuyu görmesi hissetmesi gerekiyor. Kadavra bağışı konusunda prosedürlerin esnetilmesi gerekiyor. Ayrıca, yöneticilerin bu konuda harekete geçip tıp fakültelerine kadavra temini için adım atması gerekiyor” dedi.

Binlerce öğrenci her yıl kadavra eğitimi almadan mezun oluyor

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de “kadavrasız eğitimden” şikayetçi. İsmini vermek istemeyen öğrenciler, “2’inci sınıf öğrencileri, anatomi derslerinde maket üzerinden yapılan pratik derslerde eksik kalıyor. Tıp fakültelerinde kadavra üzerinden pratik ders yapılması gerekiyor. Ancak Dicle’de bu şansımız yok. Bu nedenle anatomi derslerinden yeterince verim alamıyoruz. Defalarca bildirmemize rağmen dekanlık ve rektörlük gereğini yapmıyor” ifadelerini kullandılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.