Diyarbakır’da 120 öğretmen açıkta kaldı: Sendika dava açtı

Diyarbakır’da 120 öğretmen açıkta kaldı: Sendika dava açtı
 Muhabir
Diyarbakır’da 120 öğretmen proje okullarına yapılan ve ‘haksız’ olduğu iddia edilen atamalardan dolayı açıkta kalarak norm fazlası oldu. Eğitim-Sen dava açtı.

AMİDA HABER - Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Şubat ayında proje okullarında müfredat değişikliğine giderken, bu okullarda görev yapan öğretmenlerin görev sürelerini yeniden değerlendirmeye aldı. Değişiklikle birlikte proje okullarında dört yılını tamamlayan öğretmenler için ikinci bir dört yıllık dönem için tercih süreci başlatıldı. Türkiye genelinde yaklaşık 38 bin öğretmenin görev süresi doldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu öğretmenlerin yüzde 80’inin görev süresinin uzatıldığını açıkladı. Geriye kalan öğretmenler ise başka okullara atandı ya da norm fazlası olarak açıkta kaldı.

Diyarbakır'da öğretmen kıyımı: CİMER'e dilekçe yağdı

CİMER’e şikayet yağdı

Uygulama nedeniyle Diyarbakır’da yüzlerce öğretmen mağdur oldu. İstediği okula yerleşemeyen öğretmenler, okul müdürlerinin kendi eş, dost ve akrabalarını boş kontenjanlara yerleştirdikleri iddialarını öne sürdü ve CİMER’e şikâyet dilekçesi yazdı. Öğretmenlerin tepkilerine öğrenciler de destek verdi.

hjhgj.jpg

200 öğretmen mağdur edildi

Diyarbakır’da mağdur olduklarını dile getiren ve Eğitim-Sen’e başvuran 200 öğretmenden 120’si herhangi bir okula yerleşemedi. Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Eş Başkanı Faruk Ercan, Amida Haber’e yaptığı açıklamada, mağduriyeti anlattı. Ercan, proje okullarının çoğunlukla nitelikli, sınavla öğrenci alan fen liseleri, güzel sanatlar liseleri, sosyal bilimler liseleri ve bazı imam hatip liselerinden oluştuğunu hatırlattı. Diyarbakır’daki tüm fen liselerinin bu kapsamda yer aldığını ekledi.

faruk.jpg

Proje okul kriterleri

Ercan, proje okullarına öğretmen ve idareci atamalarında liyakat ve hizmet puanı gibi kriterlerin uygulanmadığını belirterek, bazı okul müdürlerinin kendi yakın çevrelerinden kişileri görevlendirdiğini iddia etti. Ercan, “Burada mantık şöyle işliyor. Proje okulları normal atamanın dışında, bakanlık istediği kişiyi proje okuluna müdür olarak atlayabiliyor. Daha sonra okul müdürü de kendi istediği kişileri herhangi bir kritere bakmaksızın; herhangi bir liyakat, hizmet, puanı ve benzeri hiçbir kriteri olmaksızın ilçe il ve bakanlığa sunuyor. Bakanlık onayıyla da istediği kişiyi proje okuluna görevlendirebiliyordu” dedi.

Bakanlığın inisiyatifine kalmış

Bu yıl yayımlanan yeni kılavuzla, görev süresi dolan tüm öğretmenlerin tercih yapması zorunlu kılındığını belirten Ercan, “Ancak başvuru kriterleri belirtilmiş olsa da atama kriterleri belirsiz bırakıldı. 20 yıllık bir öğretmenin yerine, sadece 5-6 yıllık bir öğretmen tercih edilebiliyor çünkü atama tamamen bakanlığın inisiyatifinde” şeklinde konuştu.

‘Malum sendikalara mensup öğretmenler atandı’

Ercan, atamalarda belirli sendika üyelerinin ön planda tutulduğunu iddia ederek, “Bazı okullarda Eğitim-Sen üyesi öğretmenleri görevlendirilmemiş ve norm fazlası durumuna düşmüşler. Yerlerine malum sendikalara mensup öğretmenler atandı” dedi.

‘Yürütmenin durulma talebi reddedildi’

Eğitim-Sen Genel Merkezi, proje okullarına yönelik yönetmeliğin iptali için yargıya başvurduğunu dile getire Ercan, “Yürütmenin durulma talebi reddedildi ama dava devam ediyor. Yönetmelik iptal olmadan bu işlerin düzeltilmesi mümkün değil” diye konuştu.

Liyakat aranmalı!

Ercan, “Kriter koyulmayan bir sistemde, torpil kaçınılmaz hale gelir. Liyakat, hizmet yılı, akademik yeterlilik gibi objektif ölçütler mutlaka uygulanmalıdır. Yüksek lisansı, doktorası olan öğretmene öncelik verilmesi lazım. Bilimsel hiçbir kriter olmayınca canınızın istediği kişiyi atayabilirsiniz. Yönetmelik bu haliyle devam ederse hem öğretmenler hem öğrenciler mağdur olmaya devam eder” diyerek yaşanan olumsuzlukları anlattı.

27 Haziran’da sona erecek

Ataması yapılmayan öğretmenlerin bir kısmı hâlâ mevcut görevlerine devam ederken, 27 Haziran itibariyle proje okullarındaki görevleri sona ereceğini söyleyen Ercan, “200 civarı üyemizin mağdur olduğunu düşünüyoruz ama atanan üyelerimiz de var. Hani hiçbirisi atanmadı demek doğru olmaz. Ancak atanamayan üyelerimiz de var. Milli Eğitim Müdürlüğü bu istatistik verileri bizlerle sendika ile düzenli olarak paylaşmadığı için net verilere ulaşamıyoruz. Diyarbakır'da boşta kalan, bize isim yazdıran 120 civarı arkadaşımız var” dedi.

Motivasyonu olumsuz etkileyecek

Bu yönetmeliğin öğretmenlerin ve öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkileyeceğini belirten Ercan, “Öğrenciler de sevdikleri ve tercih ettikleri öğretmenlerden mahrum kalacak. Hazirana kadar hocalar devam eğitime devam edecek öğrenciler üzerinde bir etki bırakmaz ama motivasyonu, şevki kırılmış, isteksiz hale düşmüş, liyakatsiz bir atama şekli ile mağdur edilmiş, performansı düşüreceğini varsayarsak önemli bir handikaptır. Ancak 9-10-11’inci sınıf öğrencileri için ciddi bir sorun. O okulda o öğretmen var diye tercih yapan o çocuk o öğretmenle ders işleyemeyecek. Yerine gelen öğretmen de gelecek öğretim yılında derslere girecek” şeklinde konuştu.

Yetkilere çağrı!

Yetkililere çağrıda bulunan Ercan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ercan: “Bakanlık bunu iptal etmeli, yönetmeliği bilimsel kriterlere uygun hale tekrardan çıkartılmalı ve kılavuzda mutlaka niteliğe, liyakata önem veren atama kriterleri bulundurmalı. Böyle kişisel istekler, yaklaşımlar, siyasi yakınlık gibi hiçbir niteliğe sığmayan ve liyakatsiz atamalar durdurulmalıdır.”

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum