Diyarbakır'da öğretmeler şiddete dur demek için eyleme gidiyor

Diyarbakır'da öğretmeler şiddete dur demek için eyleme gidiyor

Son dönemlerde öğretmenlere yönelik artan şiddete dur demek için Diyarbakır'daki öğretmenler cuma günü eyleme gidiyor.

AMİDA HABER- Son birkaç gün içerisinde Diyarbakır, Batman, Mardin ve en son olarak da İstanbul öğretmenlere yönelik şiddetle gündeme geldi. Dün İstanbul Eyüpsultan ilçesinde özel bir okulda 74 yaşındaki okul müdürü İbrahim Okutan, bir öğrencisi tarafından vurularak öldürüldü.

img-20240508-142112.jpg

ÖZEL HABER/Zelal Sinayiç

Öldürülen öğretmen gündemde büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin dört bir yanında öğretmenler eyleme gidiyor. Diyarbakır’daki öğretmenler bu sabah ‘Öğretmene yönelik şiddete dur de’ kokartlı eylem yaptı. Amed Eğitim-Sen 1 Nolu Eş Başkanı Faruk Ercan cuma günü ise iş bırakma eylemine gideceklerini söyledi.

img-20240508-141851.jpg

‘Öğretmenler can güvenliklerinden endişe duyuyor’

2002'den bu yana her geçen gün birçok kesimden insanın itibarsızlaştırıldığını ifade eden Ercan: “Şiddet, çalışanların itibarsızlaştırması, AKP iktidarı tarafından bir politika haline getirildi. Veliler ve öğrenciler istedikleri biçimde hizmet üreten kamu çalışanlarına şiddet uygulayabiliyor ve çok ciddi cezalarla karşılaşmıyor. Bakanlık da maalesef sadece bir başsağlığı mesajı ile geçiştiriyor. Öğretmenler şu an can güvenliklerinden endişe duyuyor. Hem eğitiminin kalitesizleştirilmesi hem çalışanların itibarsızlaştırılması, hukuk ve adalet sistemini olmamasından kaynaklı herkes kendi çözümünü şiddetle çözmeye çalışıyor” dedi.

img-20240508-141858.jpg

‘Okulların yüzde 95’inde güvenlik görevlisi yok’

Okullarda gerekli güvenlik görevlisinin olmadığını söyleyen Ercan: “Milli eğitime bağlı okulların yüzde 95’inde güvenlik görevlisi yok, öğrenciler nöbet tutuyor” dedi ve yasalarda gerekli cezai yaptırımların olmadığını şöyle anlattı: “Kamu personellerine şiddet uygulandığı zaman cezalar artırarak veriliyor. Fakat basit yaralamalar genellikle geçiştiriliyor. Şiddet uygulayanın genelde ceza ehliyeti bulunmuyor, çocuk statüsünde oluyor. Basit yaralamalarda çok kısa bir sürede serbest bırakılıyor. Bunun önüne geçmek için okulların güvenli hale getirilmesi gerekilir. Bir diğeri de eğitim kaliteli hale getirilmesi gerekiyor.”

img-20240508-143354.jpg

Cuma günü iş bırakılıyor

Dün İstanbul’da ördürülen okul müdürüne ilişkin konuşan Ercan, cuma günü iş bırakma eylemine gideceklerini duyurdu. Ercan: “Dün acı bir olay yaşadık. İstanbul'un bir ilçesinde geçimini sağlayamadığı için özel bir okulda çalışmak zorunda kalan bir arkadaşımız uzaklaştırma kararı alınan bir öğrenci tarafından katledildi. Bu çok acı bir durum. Buradan da ailesine ve sevdiklerini tekrardan baş sağlığı diliyoruz. Diyarbakır'da bir öğretmen bıçaklandı, Batman Kozluk'ta bir öğretmen şiddete uğradı, dün Kızıltepe’de bir kız öğrenci silahla okulu basmış. Bunların önü alınamıyor. Şiddet sarmalı içerisinde hepimiz debelenip duruyoruz. Bunun için etkinliklerimiz olacak. Bugün okullarda kokart taktık. Şiddete dur demek için basın açıklamaları yapacağız ve cuma günü iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz. Cuma günü iş yerlerine gitmeyeceğiz. Diğer sendikalara da çağrıda bulunduk, gerekli görüşmeler yapılıyor. Bu hepimizi ilgilendiren bir konu, bütün sendikalar, bütün eğitimciler bir bütün olarak şiddete dur dememiz lazım” diyerek bütün kesimlere çağrıda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.