Diyarbakır’da ‘öğretmen kıyımı’ Meclis gündeminde

Diyarbakır’da ‘öğretmen kıyımı’ Meclis gündeminde
 Muhabir
Diyarbakır’da proje okullarında görev yapan öğretmenlerin görev yaptıkları okul dışındaki okullarda görevlendirmesi Meclis’e taşındı.

AMİDA HABER- CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’ın yanıtlaması için Meclis’e soru önergesi verdi. 8 Nisan 2025 tarihinde sonuçları açıklanan "2025 yılı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme" süreciyle birlikte, birçok öğretmenin görev yaptığı okuldan alınarak, il emrine verildiğini belirten Tanrıkulu, uygulamanın nedenini sordu.

2024/07/23/sezgin-tanrikulu.jpg

Sezgin Tanrıkulu, MEB Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması için önergesinde şu sorulara yer verdi:

1. 2024 yılında ve 2025 yılında 14 Nisan tarihi itibariyle proje okullarında görevliyken görev yeri değiştirilen öğretmenlerin sayılarının illere göre dağılımı nedir?

2. 22 Şubat 2025 tarihli yönetmelik değişikliği ile “proje okul” tanımı kaldırılmışken, 18 Mart 2025 tarihli LGS başvuru ve sınav kılavuzunda bu ifadenin tekrar yer almasının gerekçesi ve hukuki dayanağı nedir?

3. Proje okul kavramı hukuki dayanağı olmayan bir tanım ise, bu okullara öğretmen ve yönetici atamaları hangi mevzuata göre yapılmaktadır?

4. 2025 yılı için yapılan öğretmen ve yönetici görevlendirme sürecinde hangi kriterler esas alınmıştır? Bu kriterler kamuoyuna duyurulmuş mudur?

2-006.jpg

5. Görev yaptığı proje okulda başarılı bulunan, kıdemli ve deneyimli öğretmenlerin il emrine verilmesinin gerekçesi nedir? Bu uygulamanın pedagojik ve idari sonuçlarının Bakanlığınızca değerlendirildiği bir rapor hazırlanmış mıdır?

6. Atama sürecinde öğretmenlerin kıdemi, hizmet süresi, akademik ve mesleki yeterliliği gibi nesnel ölçütlerin dikkate alınmadığı eleştirileri doğru mudur? Eleştiriler doğru ise,, söz konusu ölçütler neden dikkate alınmamıştır?

7. Öğretmenlerin, idarenin keyfi uygulamaları sonucu okulundan alınmasının öğrenciler ve veliler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler hakkında Bakanlığınızın yaptığı resmi değerlendirmenin özeti nedir?

8. Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen başta olmak üzere sendikaların proje okullarında yaşanan bu keyfi atama süreçlerine ilişkin eleştirileri hakkında Bakanlığınızın resmi görüşü nedir?

9. Proje okullarında öğretmen ve yönetici atamalarında şeffaflık sağlanması, liyakate dayalı objektif bir sistem kurulması ve mülakat süreçlerinin denetlenebilir olması yönünde bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?

10. Proje okullarında yaşanan bu atama krizi nedeniyle, LGS sürecindeki tercihlerin olumsuz etkilenebileceği yönündeki uyarılara karşı hangi önlemler alınmıştır ?

11. Proje okullara öğretmen atamalarının sınavla yapılması, yönetici görevlendirmelerinin de Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliğine tabi olması yönünde bir yasal düzenleme yapılacak mıdır?

12. Bu atama ve görevden alma işlemleri sırasında öğretmenlerin hizmet puanı, kıdemi ve performans değerlendirmeleri dikkate alınmakta mıdır?

13. Proje okullarında görev yapan öğretmenlerin görev sürelerinin sona ermesiyle birlikte yapılan atamalarda, öğretmenlerin tercihleri ve uzmanlık alanları göz önünde bulundurulmakta mıdır?

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum