Diyarbakır’dan bakana ‘geri zekalı’ tepkisi: Özür dilemeli

Diyarbakır’dan bakana ‘geri zekalı’ tepkisi: Özür dilemeli

Kaynak:Haber Merkezi

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “geri zekalıya anlatır gibi” ifadesini eleştirdi.

AMİDA HABER- Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS’deki kopya iddiaları ile ilgili yaptığı açıklamada, “Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz, ama yetinmiyorlar” ifadesini kullanmıştı. Engelliler Federasyonu Başkanı Abdulmecit Yılmaz, bakanın kullandığı “geri zekalı” ifadesinin hakaret ve ayrımcılık içerdiğini dile getirdi. Yılmaz “geri zekalı” ifadesinin zekâsal/mental fonksiyonel çeşitliliğe sahip bireyleri aşağıladığını, onları alay konusu yaptığını belirtti.

‘Endişe verici ve manidardır’

“Engelli bireyler kimsenin hakaret malzemesi değildir” diyen Yılmaz şunları dile getirdi: Bu tür söylemler, toplumda hâlâ yaygın olan önyargıları besler, eğitim ortamlarında dışlayıcılığı ve ayrımcılığı derinleştirir, kamusal görevde bulunan kişilerin örnek olma sorumluluğunu zedeler. Sayın bakanın bu ifadeyi bilinçli olarak kullanmış olması, zihinsel farklılıklara sahip bireyleri alay konusu yapma niyetini gösterir ki bu son derece endişe verici ve manidardır.

2-001-001.jpg

Eğer bu sözler bilinçsizce, düşünülmeden sarf edildiyse, bu da eğitimden sorumlu en üst makamın engelli hakları, kapsayıcı dil ve insan onuruna saygı konusunda ne derece yetersiz bir farkındalığa sahip olduğunu gözler önüne sermektedir. Her iki durumda da ortada büyük bir hak ihlali, ciddi bir kamusal sorumluluk, eksikliği ve telafisi mümkün olmayan bir güven kaybı söz konusudur.”

‘Eğitim programları başlatılmalıdır’

Yılmaz, konu hakkındaki taleplerini şu şekilde sıraladı:

abdulmecit-yilmaz.jpg

“Sayın Bakan Yusuf Tekin, bu incitici ve ayrımcı söylemi nedeniyle nöro çeşitliliğe sahip bireylerden, ailelerinden ve toplumdan açıkça özür dilemelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı, başta kendi yöneticileri olmak üzere tüm eğitim alanında, engelli hakları, kapsayıcı dil ve ayrımcılıkla mücadele konularında zorunlu eğitim programları başlatmalıdır.

TBMM Engelli Hakları İzleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumu ve ilgili insan hakları örgütleri bu sözleri incelemeli, gerekli değerlendirme ve takibatı başlatmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum