Kürt Dili Bölümü’nde ‘Kürtçe soruşturması’ meclise taşındı

Kürt Dili Bölümü’nde ‘Kürtçe soruşturması’ meclise taşındı
 Muhabir
Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığının okul kütüphanesi listesindeki Kültür Bakanlığı onaylı şiir kitaplarını okuttuğu için öğretim üyesi hakkında soruşturma başlatmasını Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren meclise taşıdı.

AMİDA HABER – DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığının, öğretim görevlisine Kürtçe şiir okuttuğu için soruşturma açılmasına ilişkin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e cevaplaması için yazılı soru önergesi verdi.

Okutulan kitaplar Kültür Bakanlığı onaylı

Eren, meclise sunduğu ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplamasını istediği soru önergesinde, “Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünde bir öğretim üyesine, derslerinde Kürt edebiyatının önemli isimlerine ait eserleri kullandığı gerekçesiyle soruşturma açıldığı kamuoyuna yansımıştır. Bu eserler; Fatma Savcı’nın Avesta Yayınları’ndan çıkan kitabı, Arjen Arî’nin Sor Yayınları’ndan çıkan eseri ve Cegerxwîn’in Lîs Yayınları’ndan yayımlanan şiir kitabıdır. Söz konusu eserlerin tamamı Kültür Bakanlığı onaylı, bandrollü ve üniversite kütüphanelerinde yer alan kitaplardır.” dedi.

mus-alpaslan.webp

‘İfade özgürlüğünün açık bir ihlalidir’

“Bu durum hem bilimsel özgürlüğün hem de ifade özgürlüğünün açık bir ihlalidir. Özellikle Kürt edebiyatının önemli eserlerine ve bu eserlerin toplumla buluşmasına yönelik keyfi yasaklamalar, dilin ve kültürün kriminalize edilmesi çabalarının bir parçasıdır. Bu olay, Kürtçe üzerinde çifte standartlı bir yaklaşımı bir kez daha ortaya koymuştur.” İfadelerini kullanan Eren, “Üniversiteler, bilimsel düşüncenin ve özgür tartışmanın merkezi olması gerekirken, siyasi gerekçelerle Kürt Dili ve Edebiyatı gibi alanlarda akademik çalışmalara yönelik engellemeler yapılması, anadil eğitimi ve kültürel haklar konusunda ciddi endişeler doğurmaktadır.” vurgusunu yaptı.

2024/09/12/kurtce-alfabe.jpg

Soruşturma gerekçesi: Siyasi içerik

Söz konusu soruşturmaya başlatan Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı, başlattığı soruşturmaya gerekçe olarak, öğretim üyesinin dersinde okuttuğu kitapların “siyasi içeriğinin uygun bulunmaması” olarak göstermişti.

2024/05/14/serhat-eren.webp

DEM’li vekil Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması için şu soruları sordu:

  1. Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünde bir öğretim üyesine soruşturma açılmasının gerekçesi nedir? Bu soruşturmanın yasal ve idari dayanağı nedir?
  2. Derslerde kullanılan Fatma Savcı, Arjen Arî ve Cegerxwîn’in eserlerinin, Kültür Bakanlığı onaylı ve bandrollü olduğu dikkate alındığında, bu eserlerin kullanılmasının “uygunsuz” olarak değerlendirilmesinin nedeni nedir?
  3. Kürt Dili ve Edebiyatı gibi anadil eğitimi kapsamında yer alan bir bölümde, Kürtçenin edebi ve kültürel mirasını temsil eden eserlerin okutulmasının engellenmesi akademik özgürlük açısından nasıl değerlendirilmektedir?
  4. Son dönemde Kürtçe yayınlara yönelik artan baskılar ve keyfi yasaklama uygulamaları hakkında Bakanlığınızın bir incelemesi bulunmakta mıdır? Bu bağlamda Kürtçe yayınların hedef alınmasının ifade ve bilimsel özgürlük üzerindeki etkilerine ilişkin bir değerlendirme yapılmış mıdır?
  5. Üniversitelerde anadil eğitimi veren bölümlerde, ders materyallerinin seçiminde akademik özgürlük ve bilimsel bağımsızlığı güvence altına almak adına Bakanlığınızın bir politikası bulunmakta mıdır?
  6. Kürtçenin kamusal alanda daha görünür hale getirilmesi ve bu tür hak ihlallerinin sona erdirilmesi amacıyla, Bakanlığınızın yürütmekte olduğu bir çalışma veya geliştirmeyi planladığı bir strateji bulunmakta mıdır?

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.