Çoban aranıyor!
Çoban aranıyor! Van’da baharın gelmesiyle kurulan “çoban pazarı”nda hayvan sahipleri ile çobanlar arasında kıyasıya pazarlık yaşanıyor. Çobanlar artan hayat pahalılığı nedeniyle aylık 70 bin TL talep ederken, hayvan sahipleri yabancı çobanlara yöneliyor.
Van’da “çoban pazarı” olarak anılan yerde sabahın erken saatlerinde bir araya gelen hayvan sahipleri ve çobanlar fiyatta anlaşamıyor. Artan hayat pahalılığı nedeniyle bu yıl çobanların aylık ücreti 70 bin TL’yi buldu. İş bulamayan yurttaşların da uğrak yeri olan pazar alanı, önceki yıllara göre daha fazla kalabalık…
Geçen yıla oranla 3 kat artan çoban ücretleri en çok besicileri etkiliyor. Besiciler ve çobanlar, artan hayat pahalılığı nedeniyle fiyatların bu duruma geldiğini söylüyor.
Çobanlık yapmamış kişiler de çoban olmak istiyor!
Sabahın erken saatlerinde çoban pazarına gelen Rıskı Akbulak, işsizlikten dolayı çobanlık yapamayan yurttaşların da pazara geldiğini söyledi ve hayat pahalılığından dem vurdu. Çobanlığın zor meslek olduğunu ifade eden Akbulak şöyle konuştu; “Ben 55 yaşındayım.
Bugün buraya çobanlık için geldim 20 yıldır çobanlık yapıyorum. Her şeye zam geliyor. Kırmızı et fiyatları ortada. Ben de günlerdir geliyorum buraya henüz bir yerle anlaşamadım. Genel olarak bu yıl çobanların istediği fiyatlar 60 -70 bin TL arası değişiyor.
Aslında hayat pahalı olduğu için eskiye göre çok para olabilir ama sezonluk olduğu için bu parayla ancak kışımızı geçiriyoruz. Çobanlık zor bir meslek. Sabah akşam dağ başında kalıyorsun. Sigortamız yok. Bu zor şartlarda herkes yapamaz. Pazara artık çobanlık yapmayanlar da geliyor. İş olmadığı için artık insanlar çobanlığa yöneldi. Ben evde tek çalışan olduğum için kazandığım ücret yetmiyor. Gıdasıdır, faturasıdır, çocukların gideridir. Bunları hesapladığımız zaman talep ettiğimiz ücret çok da fazla değil aslında.”
“Yaşam artık çok zor”
İnsanların iş bulamadığı için mecburen çoban pazarının yolunu tuttuğunu belirten Mehmet Aslan ise günlerdir pazara geldiğini ama fiyatta anlaşamadıklarını dile getirdi. Aslan sözlerini şöyle sürdürdü; “Hayat pahalılığı çok fazla. Artık geçinmekte zorlanıyoruz. İnsanlar iş bulamadığı için mecburen çobanlık için gelip iş arıyor. Çobanlık mesleği zor bir meslek. Sabah akşam dağda kalıyorsunuz. Uykusuz kalıyorsunuz. Bizler de ona göre bir ücret talep ediyoruz. Sonuçta ev masraflarımız çok arttı. Çocuklarımız var. Başka herhangi bir yerden gelirimiz yok. Tek başımıza ev geçindiriyoruz. Çobanların talep ettiği ücretler genelde 50 bin TL’den başlıyor ve 70 bin TL’ye kadar yükseliyor. Bugün bir koyunun fiyatı 15 bin TL’nin üzerinde satılıyor. Bu pahalılıkta bizim talep ettiğimiz ücretler çok fazla değil. Bir torba un almaya kalkarsanız 750 TL vermek zorundasınız. Yaşam artık çok zorlaştı. Geçen yıl 15 bin ile 20 bin TL para istiyorduk, şimdi bunun 3 katını istiyoruz. İş alanları olmadığı için hayatı boyunca çobanlık yapmayan insanlar gelip çoban oluyor. Bu da işsizliğin ne boyutta olduğunu gösteriyor. Artık eskiye göre burası çok kalabalıklaştı.”
“45 bin TL’ye çoban bulamıyorum”
Hayvanları için çoban arayan Hüsnü Oktay, çoban fiyatlarının artmasından dolayı günlerdir pazarda çoban aradığını söyledi. Geçen yıl çoban fiyatlarının 20 bin TL olduğunu belirten Oktay, “Ben buraya hayvanlarıma bakmak için çoban bulmaya geldim. Çobanlar 60 ile 70 bin TL arası bir ücret talep ediyor. Bugün hayatı boyunca çobanlık yapmayan da yıllardır yapan da aynı ücreti istiyor. Geçen yıl 20 bin TL veriyorduk. Bu yıl ücreti 70 bin TL’ye çıkarmışlar. Elimizdeki hayvanlar az. Bu ücret ile çoban tutamam. Biz 45 bin talep ediyoruz ama kabul etmiyorlar. Pahalılık çok arttı aslında. Paranın değeri kalmadı ama benim bu ücreti verecek gücüm de yok” diye konuştu.
“Çobanlar fazla para istemiyor”
Çobanların istediği ücretin fazla olmadığını söyleyen Cihangir Sümer de şu yorumu yaptı: “Çobanlar eskiye göre fazla para istemiyorlar. Şimdi 70 bin TL isteyen var. Artık eskisi gibi değil. Her şey pahalı. Yani evine gıda almaya çalışsan para yetmiyor. Bu şartlarda çobanların istediği ücret çok fazla değil. Ne yapsınlar iş yok güç yok. Geçen yıl en fazla 25 bin TL’ye çobanlık yapıyordum ama şimdi 70 bin TL. Bugün bu alan dolmuş durumda. İnsanlar mecburen gelip çobanlık yapmak zorunda kalıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.