Diyarbakır’da çiftçi kavgalarına son! Bakanlık’tan özel rehber
AMİDA HABER - Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sözleşmeli üretimde ortaya çıkan sorunların çözümü için başlatılan arabuluculuk için hazırlanan kapsamlı rehber ile Diyarbakır’da da tarım sektöründe yaşanan uyuşmazlık ve kavgalarına son verilmesi hedefleniyor.
Diyarbakır’da çiftçilere yönelik ‘Cuma Buluşmaları’ başladı
Diyarbakır’da tarım sektörünü yakından ilgilendiren ve 86 sayfadan oluşan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Sözleşmeli Tarım Arabuluculuk Rehberi' hizmete sunuldu. Rehberde tarımsal üretim için hazırlanan sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken hususlar madde madde sıralandı.
Yeni rehberle kavga ve uyuşmazlıklara son verilecek
Rehberle taraflar arası uyuşmazlıkların büyümesinin önüne geçilirken, yaşanan sorunların hızlı çözülmesi hedefleniyor. Rehberde hem sözleşmelerin nasıl yapılması gerektiği belirtiliyor hem de üreticilerin karşılaştığı dava masraflarını azaltacak ipuçları veriliyor.
Tarımsal ürünlere göre sözleşme şartları belirlendi
'Sözleşmeli Tarım Arabuluculuk Rehberi' ile üretici ve alıcının satış aşamasında sorunla karşılaşması ve sorun yaşaması durumunda neler yapacağı adım adım belirtildi.
Taraflar arası uyuşmazlıkların daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesini hedefleyen Bakanlık bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, şeker pancarı ve tütün üretimi için hazırlanacak sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken hususları hem çiftçi hem de alıcı için hazırladı.
Uyuşmazlık davalarına hızlı çözüm
Sözleşmeli üretim ile ilgili yaşanan uyuşmazlıkların çözümünü adım adım anlatan rehberde, mücbir sebepler haricinde sözleşme kapsamında üretilen ürünün alımından veya satımından vazgeçen üretici ya da alıcılar ürün miktarının sözleşmedeki bedelinin yüzde 20'si ile yüzde 50'si arasında bir cezayı karşı tarafa ödemek zorunda olduğuna dikkat çekiliyor.
Arabuluculuğa gitmeyen davalar düşecek
Bunun yanı sıra tarımsal üretim sözleşmesinden kaynaklı uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuğa başvurulmadan dava açıldığı takdirde, haklı haksız kimin olduğuna bakılmaksızın davanın mahkeme tarafından düşürüleceği vurgulanıyor.
e-Devlet’ten başvuru yapılabilecek
e-Devlet şifresi ile UYAP üzerinden arabulucu başvurusu yapılabileceği belirtilen rehberde, arabuluculuk yöntemi ile yargılama ve avukatlık giderlerinden hem zamandan hem de para yönünden tasarruf yapılabileceğine dikkat çekildi. Böylece dava ile 2 yılı bulacak sorunların çözümleri arabulucu ile en fazla 3 haftada gerçekleşebildiğine işaret edildi. Maddi olarak da en az yüzde 300 kar edileceği hesap ediliyor.
Arabuluculukta 14 bin, davada 51 bin masraf
Bu kapsamda ise 250 bin TL'lik bir uyuşmazlıkta arabulucunun sadece 14 bin 500 TL ücret alacağı belirtilirken davaya intikal etmesi durumunda 51 bin 400 TL'lik masrafla karşılaşılacağı hatırlatıldı. Daha büyük rakamlarda ise örneğin 20 milyon TL'lik uyuşmazlıklarda ise arabulucu 299 bin 400 TL alacakken dava süreci ile bu rakamın 853 bin TL'ye yakın tutacağı da belirtildi. Bu şekilde iki taraf açısından da maliyetler düşürülerek yaşanan uyuşmazlıklar daha uygun maliyetler ile çözülebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.