Diyarbakır’da çobanlar doktorlarla yarışıyor: Maaş 80 bin lira!

Diyarbakır’da çobanlar doktorlarla yarışıyor: Maaş 80 bin lira!
Diyarbakır’da çoban maaşları 80 bin liraya kadar yükseldi. Hayvancılıkla geçimini sağlayan ‘Koçerler’ artan maliyetlerden dolayı hayvancılığı bırakıp, yerleşik yaşama geçmeye başladı.

AMİDA HABER - Son dönemde Türkiye’de çoban maaşlarında yaşanan artışlar, geleneksel bir yaşam tarzı olan koçerliği zor duruma soktu. Koçerler, dedelerinden miras kalan mesleği sürdürmekte büyük zorluk çekiyor. Artan girdi maliyetleri ve yükselen maaş talepleri, göçebe yaşamı bitirme seviyesine ulaştırdı. Geçen sene 31-32 bin lira arasında değişen çoban maaşı, bu yıl yüzde yüzün üzerinde bir zam ile 75-80 bin liraya kadar ulaştı.

kocer-coban44.jpg

Geleneksel yaşama veda

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yüzyıllardır göçebe yaşam sürdüren koçerler, hayvancılıkla uğraşmanın maliyetlerinin her geçen yıl katlanarak arttığını belirtiyor. Mera ve yem fiyatlarının yanı sıra 75-80 bin lira arasında değişen çoban maaşları karşısında koçerler, geleneksel yaşamlarını bırakma noktasına geldi. Bu durum, koçerlerin hayvanlarını satmasına, yerleşik hayata geçmesine veya başka işlerle uğraşmalarına neden oldu.

kocer-coban11.jpg

‘Masrafların çoğu cebinden gidiyor’

Amida Haber’e konuşan ve hayatı boyunca hep hayvancılıkla uğraşan Kerem Şenyüz, artan maliyetler karşısında hayvanlarını sattığını söyledi. Şenyüz, “Her şeyin fiyatı çok arttı, hayvancılık yapamaz olduk. Yem, mera giderleri, çoban maaşları çok arttı. Bu yüzden hayvanlarımı sattım ve peynir satıcılığı yapıyorum. Çoban bulamıyoruz, bir çobanın maaşı 75-80 bin olmuş. 3-4 çoban için aylık 300 bin lira maaş ödeniyor. Masrafların çoğu cebinden gidiyor. Tek başına bu işi de yapamazsınız. Herkesin ortalama 500-bin arasında koyunu oluyor. Tek başına bu kadar hayvana bakmak mümkün değil. Bu meslekte ne kadar direnilse de yavaş yavaş bırakanlar oluyor” dedi. (Zelal Sinayiç)

İlgili Haberler
Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum