Diyarbakır'da et 160’ı gördü, 80 kasap kapandı

Diyarbakır'da et 160’ı gördü, 80 kasap kapandı
Diyarbakır’da 130 liradan satılan dana eti, 160 lira oldu. Vatandaş, et alamaz hale geldi, 6 ayda 80 kasap kapısına kilit vurdu.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da sofraların vazgeçilmezi kırmızı ette fiyat artışının önüne geçilemiyor. İki ay öncesine kadar kuzu eti daha pahalı iken, dana etinin fiyatı kuzu etini geçti. Diyarbakır’da kuzu etinin kilosu 110 lira iken, iki ay öncesine kadar 130 lira olan dana etinde fiyat 160 liraya kadar yükseldi. Pahalılıktan dolayı, alım gücü düşen vatandaş, ette kısıtlamaya gitmek zorunda kaldı. Bir yıl öncesine kadar haftada beş kilo et alan orta sınıf, haftalık et limitini 2 kiloya kadar düşürdü.

‘Maliyetler katlandı’

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, pahalılığa veryansın etti. Yem fiyatları başta olmak üzere besicilikte girdi fiyatlarının hızla arttığına dikkat çeken Atlı, “Elektrik yüzde 50 zamlandı. Geçen yıl 4 bin lira gelen elektrik faturası şuan 8-10 bin civarında geliyor. Yem fiyatları almış başını gidiyor” dedi.

‘Büyükbaş hayvan sayısı azaldı’

Maliyetler arttığı için besicilerin büyükbaş hayvan beslemek istemediğine dikkat çeken Atlı, dana eti fiyatlarının yükselmesinin nedenlerini şu şekilde açıkladı: “Maliyetler arttığı için, dana besiciliğinde yüzde 30 düşüş var. Büyükbaş hayvanı beside beslemek maliyetli olduğu için besiciler, fazla maliyetin altına girmemek için kesime gönderiyor. Gebe inekler kesildiği için, büyükbaş hayvan sayısı azalıyor. Bu nedenle fiyatlar tavan yaptı” diye konuştu.

‘Ayda 2-3 esnaf kapanıyor’

Elektrik, doğalgaz ve yakıt maliyetlerinin altında ezilen kasapların kepenk kapatmak zorunda kaldığını söyleyen Hacı Atlı, Diyarbakır’da her ay ortalama 3 kasabın kapısına kilit vurduğunu ifade etti. Son 6 ay içerisinde 80 kasabın tamamen kapandığına dikkat çeken Atlı, “Diyarbakır’da odamıza kayıtlı 350 kasap var. Bir o kadarı da kayıtsız çalışıyor. Ancak, kasaplar artık elektrik ve diğer maliyetlerle baş edemiyor. Bu nedenle, tek tek kapılarına kilit vurmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Üretici desteklenmeli

Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, ette fiyatın düşmesi için hem besicinin hem de kasapların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde, et ihracatının kaçınılmaz olacağı uyarısında bulunan Atlı, “Türkiye’de elektrik, doğalgaz ve yakıt zamları geri alınırsa, piyasalar rahatlar. Hem esnaf hem vatandaş şuan hükümete çalışıyor” dedi. (Haber: Gönül Morkoç)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.