Ekonomistlerden kritik uyarı: Bankada doları olanlar dikkat!

Ekonomistlerden kritik uyarı: Bankada doları olanlar dikkat!
Ekonomistler bankalardaki döviz hesaplarına vergi getirilmesi ihtimali ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

AMİDA HABER - Merkez Bankası'nın son yıllarda TL'yi korumak adına attığı adımların ekonomiyi olumsuz etkilediğini iddia eden ekonomistler, bu durumun, vatandaşları döviz cinsinden mevduat açmaya yönelttiğini ve döviz kurlarında artışa yol açtığını belirtiyor. Ancak son zamanlarda atılan adımlar ve döviz kurundaki sabit seyir endişelere yol açıyor.

Dövizde farklı kurlar olacak

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, elinde doları olanlar için kritik uyarılarda bulundu.

Bankalardaki döviz hesaplarına vergi getirilmesinin, kayıt dışılığın artmasına ve insanların paralarını bankalardan çekerek yastık altında saklamaya yönelmesine yol açabileceğini savunan Geçer, bu durumun dövizin farklı fiyatlarda işlem görmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Develüasyon riski ve belirsizlik

dolar.jpg

Geçer'e göre, Döviz, kapalı çarşıda daha yüksek fiyatlandırılabilir. Bankalar döviz elde etmek için daha yüksek fiyatlar teklif edebilir. Bu durum piyasalarda makasın açılmasına neden olabilir.

Geçer, döviz hesaplarına vergi getirilmesi ve döviz mevduatlarının sınırlanması gibi adımların, döviz sahiplerini olumsuz etkileyerek piyasalarda devalüasyon baskılarını artırabileceğini ve bu durumun ekonomide daha fazla belirsizlik yaratabileceğini söylüyor. Bu durum, vatandaşların tedirginliğini de artırabilir.

Kemer sıkmanın başlangıcı

2024/06/10/euro-dolar.jpg

Ekonomist Atilla Yeşilada ise ‘sıradaki adım döviz mevduatlarını dondurmak’ olduğunu belirterek, vergilerde yapılan artışlar ve emekli maaşlarındaki düzenlemelerle birlikte bu iddiaların "kemer sıkma" politikalarının başlangıcı olarak yorumlandığını ifade etti. (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.