İki dev zam birden geliyor: Temmuz ayına dikkat!

İki dev zam birden geliyor: Temmuz ayına dikkat!
Son günlerde yapılan vergi artışları ve ÖTV zamlarından sonra temmuz ayında hanelerin kullandığı elektrik ve doğalgaza yüksek oranlı zam beklentisi hakim olmaya başladı.

AMİDA HABER – Genel ve yerel seçim dönemlerinde bekletilen elektrik ve doğalgaz fiyatlarına temmuz ayında yüksek bir zam bekleniyor.

Elektrik fiyatları bir önceki yerel seçimlerin yapıldığı 2019 yılı ile genel seçimlerin yapıldığı 2023 arasında konutlarda ilk kademe tüketimde yüzde 222,7 oranında zamlanmıştı. BOTAŞ da doğalgaz fiyatlarını konutlarda yüzde 358,4 artırmıştı.

Seçimsiz dönemde yüksek zam

2019-2023 yılları arasında tüketici fiyat endeksindeki artışın yüzde 211,8 olduğu düşünüldüğünde iktidarın seçimsiz dönemlerde yaptığı zamların TÜFE artış oranından daha yüksek olduğu görüldü.

2023’te indirim yapılmıştı

Seçim yılı 2023’ün ilk dört ayında doğalgaz konut ve 1.kademe satış fiyatları sabit kalırken, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yapılan üç indirimle, 2.kademe işyerlerine yüzde 40,1, elektrik santrallarına yüzde 44,4 indirim yapıldı. Nisan 2023’de bütün konut tüketicilerine doğalgaz bedava temin edildi, 2024 Mayıs sonuna kadar konut tüketicilerinin aylık 25 m3 gaz tüketimi ücretsiz oldu.

Şirketlere indirim hanelere zam

2024/05/22/tup-gazz.jpg

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu’nun hesaplamalarına göre şirketlere, elektrik enerjisi üretimi alanında, 2018- 2023 döneminde 19,75 milyar dolar destek sağlanırken vatandaşların kullandığı gaz ve elektriğe ise yüksek zamlar yansıtıldı.

Faturalara yansıyacak

2024’ün ikinci döneminde de elektrik ve doğalgaz faturalarına yansıtılacak olan yüksek zam beklentisi vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum