KAMİAD uyardı: 30 projede tasfiye riski var

KAMİAD uyardı: 30 projede tasfiye riski var
Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Nedim Şimşek, kamu müteahhitlerine ödenen fiyat farkının enflasyon oranında güncellenmemesi durumunda, Diyarbakır’da yürütülen 30 projenin yıl sonunda tasfiye edileceğini açıkladı.

AMİDA HABER- Enflasyon oranlarının hızlı bir şekilde yükselmesi, ekonomisinin bel kemiği inşaat olan Diyarbakır’da müteahhitleri etkiledi. Diyarbakır’da geçen yıl kamuya iş yapan 20 müteahhit enflasyonun altında ezildiği için projesini tasfiye etmek zorunda kaldı. Büyük umut vaat eden Diyarbakır Şehir Hastanesi de bu projelerden biriydi. Ancak, işi alan firma, artan girdi maliyetleri ile baş edemeyince tasfiye yasasından yararlandı ve işi bıraktı.

Zam yüzde 500 fark, yüzde 10

Amida Haber’e konuşan Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Genel Başkan Yardımcısı Nedim Şimşek, hükümetin 2020-2021 döneminde kamuya iş yapan firmalar için yaptığı yüzde 10 fiyat farkı düzenlemesinin devam ettiğini söyledi. Demir, çimento, beton fiyatlarının yüzde 500 zamlandığına dikkat çeken Şimşek, “Demir’in tonu 5 bin liradan 16 bin liraya, betonun metreküpü 250 liradan 1250 liraya yükseldi. Hükümet halen kamu müteahhitlerine yüzde 10 fiyat farkı ödüyor. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

Fiyatlar 3 defa güncellendi

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Yapım İşleri’nde birim fiyatlarını 3 defa güncellediğini hatırlatan Şimşek, şunları söyledi: “Şuan Diyarbakır’da 50’ye yakın proje var. Yüzde 10’u sadece bitirebilirim, diye düşünüyor. Diğer müteahhitler, enflasyonla nasıl mücadele edeceğini bilemiyor. Bu şekilde devam ederse, Diyarbakır’daki 50 projeden 30’u yıl sonunda tasfiyeye girecek. Bundan devlet zararlı çıkacak. Çünkü, önümüzdeki yıl daha yüksek fiyatla ihale yapacak, daha çok para ödeyecek. Bunun yerine kamu müteahhitlerinin desteklenmesini istiyoruz.”

‘Projeler bitmez’

Nedim Şimşek, kamu müteahhitlerinin mağduriyetinin giderilmesi için hem muhalefet hem iktidar kanadı ile görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, taleplerini şöyle sıraladı: “İşini yüzde 50 tamamlayana gerçek enflasyon oranında bir fiyat farkı istiyoruz. Yüzde 50’inin altında tamamlanan işlere de tasfiye hakkı istiyoruz. Aksi halde, Diyarbakır’da yürüyen 50 projeden 30’u tasfiyeye gider.” (Özel Haber: Gönül Morkoç)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.