Kışa aylarının vazgeçilmezi kuruyemiş pahalılığa yenik düştü
Fiyat artışlarının vurduğu sektörlerden biri de kuruyemiş. Kuruyemişteki aşırı pahalılık hem esnafı hem de halkı mağdur ediyor.
Esnaf ürününü satamamaktan şikâyetçi olurken vatandaş da cep yakan fiyatlardan ötürü kuruyemişi evine götürememekten dertli.
Batman'da faaliyet gösteren bir kuruyemiş üreticisi Burhan Dağ, yaptığı açıklamada, artan fiyatlardan dolayı satışlarında azalmanın olduğunu söyledi.
"FİYATLARDA CİDDİ ARTIŞ VAR"
Türkiye'nin birçok iline kuruyemiş dağıtımını yaptıklarını belirten Dağ, "Kuruyemişi ihraç da ediyoruz. Genel olarak kuruyemiş fiyatlarında ciddi bir artış var. Geçen seneye nazaran ürünlerin yüzde 90'ında yüzde 100'ün üzerinde fiyat geçişleri oldu. Geçen sene 40 liraya sattığımız kabak çeşitlerini bu sene 130-140 liraya satıyoruz. Dakota çekirdekleri aynı şekilde. 20-30 liraya sattığımız ürünler bugünün şartlarında 60 liraya satılmaktadır." dedi.
"FİYAT ARTIŞI TÜKETİMİ AZALTTI"
Kuruyemiş fiyatlarının halkın cebine olumsuz yansıdığını vurgulayan Dağ, "Bu fiyat artışları halkın kuruyemiş tüketimini azaltmaktadır. Kuruyemiş GDO'su ile oynanmamış organik kalabilen tek üründür. Kışın tüketimi çok fazladır. Sağlık açısından ciddi faydası bulunmaktadır. Ama fiyat artışları halkın tüketimine engel olmuştur." diye konuştu.
"FİYATLAR YÜZDE 100 ARTTI"
Kuruyemiş fiyatlarındaki artıştan kendilerinin de olumsuz etkilendiğini ifade eden Dağ, şöyle devam etti:
"Geçen sene 110 liraya sattığımız fındıkları bugün 260-270 liraya satıyoruz. Geçen sene 200 liraya sattığımız fıstığı bu sene 310-320 liraya satıyoruz. Kabak çekirdeği 110-120 lirayken bu sene 160-170 liralarda. Leblebi şeker 10-20 lirayken bu sene 45 lira. Fiyatların tamamında yüzde 100 bir geçiş oldu. Bu da ülkenin ekonomisiyle; Yakıtın, işçiliğin, asgari ücretin artmasıyla alakalıdır."
"KURUYEMİŞ ÜRÜNLERİNİ YETİŞTİREN ÇİFTÇİ CİDDİ KAZANÇ ELDE EDER"
Açıklamasının devamında Dağ, "Bölgemizde kuruyemiş ürünlerinin birçoğu yetişebilmektedir ama ne yazık ki çiftçilerimiz ekime dayalı bir yatırım yapmamaktadır. Örneğin Dakota çekirdeğini Kayseri'den, Denizli'den buraya getirip işleyip satışa sunuyoruz. Oysaki bu ürün bölgemizde de yetişir ve çiftçiye ciddi kazanım getirebilir. Bu ürünlerin ekimini burada gerçekleştirebilirsek fiyatlarda ciddi bir düşüş yapabiliriz. Bu da vatandaşlara, tüketime, işverene, çalışana olumlu yansır." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.