Merkez Bankası’nın enflasyon raporu çıktı: Suçlu bulundu!
Kaynak:Haber Merkezi
AMİDA HABER - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, enerji fiyatlarında görece yatay bir seyir izlenirken, diğer ana harcama gruplarında yıllık enflasyon düşüş gösterdi. Ancak hizmet sektörü, enflasyon artışında belirgin bir şekilde öne çıkarken, tüketici fiyatları üzerinde etkili olmaya devam etti.
TÜİK ve ENAG Ocak ayı enflasyonunu açıkladı: Maaşlara ilk zam oranı belli oldu
Kira ve sağlık hizmetleri
TCMB, Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda hizmet sektörü öncülüğünde enflasyonun yükseldiğini ve bazı yönetilen fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki etkisinin sürdüğünü belirtti.
Raporda, kira ve sağlık hizmetleri gibi kalemlerin fiyat artışlarında belirgin rol oynadığı vurgulanırken, tüketici fiyatlarının ocak ayında önceki aya kıyasla yükseldiği ifade edildi. Gıda enflasyonu gerilerken, enerji fiyatlarında ılımlı bir artış kaydedildi.
Gıda ve içecekte gerileme
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları %3,86 artarken, yıllık enflasyon %41,76 seviyesine geriledi. İşlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon %39,44’e çıkarken, işlenmemiş gıda grubunda ise %44,17’ye gerileyerek düşüş gösterdi.
Taze meyve-sebze fiyatları %3,41, kırmızı et fiyatları ise %3,32 oranında arttı. İşlenmiş gıda grubunda en yüksek fiyat artışı ekmek ve tahıllar (%8,08) ile süt ve süt ürünlerinde görüldü.
Üretici fiyatları ne durumda?
Rapora göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) %3,06 artış gösterirken, yıllık üretici enflasyonu %27,20’ye geriledi. Ancak dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı %6,39 olurken, dayanıksız tüketim mallarında %4,45, sermaye mallarında ise %3,25 seviyesinde artış görüldü.
Enerji ve ara malı fiyatlarındaki ılımlı artış eğiliminin ocak ayında kesintiye uğradığı belirtildi.
Kademeli düşüş eğilimi
Raporda, ocak ayı enflasyon gelişmeleri değerlendirildiğinde, fiyat artışlarının hizmet sektörü öncülüğünde yükseldiği, ancak genel enflasyon eğiliminin kademeli bir düşüş eğiliminde olduğu vurgulandı. Merkez Bankası raporunda, şubat ayında da SUT düzenlemesinin ve yönetilen fiyat artışlarının enflasyona etkilerinin süreceği belirtilirken, yılın geri kalanında daha ılımlı bir seyir izleneceği öngörüsüne yer verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.