Reisi’nin ölümü petrol ve altın fiyatlarını hareketlendirdi

Reisi’nin ölümü petrol ve altın fiyatlarını hareketlendirdi
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında öldüklerinin kesinleşmesinden sonra piyasalar karıştı. Petrol ve altın piyasaların ani hareketlenme oldu.

AMİDA HABER - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in öldükleri resmi olarak duyuruldu.

Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Muhammed Mokhber'in yeni seçimler yapılana kadar geçici olarak İran Cumhurbaşkanlığı görevini yerine getireceği açıklandı. Devrim Muhafızları'nda eski bir subay olan Mokhber, İslam Cumhuriyeti'nin mal varlığını denetleyen görevlerde de bulunmuştu.

2024/05/19/reisi-helikopterr.jpg

Petrol fiyatlarında ani yükseliş

Reisi’nin ölüm haberiyle bu sabah açılan piyasalar hareketlendi. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 84,36 dolardan işlem görürken, sabah 0,45 artış kaydetti.

Günde 3 milyon varilin üzerinde petrol üretimi olan İran ihracatının büyük kısmını Çin’e yapıyor. İran OPEC üyeleri arasında üçüncü en büyük üretici konumunda.

Petrol krizi kapıda mı?

OPEC+ gözlemcileri, İran Cumhurbaşkanı'nın ölümü ve Suudi Kralı'nın sağlığına ilişkin endişelerin grubun 1 Haziran'daki toplantısı için ne anlama geldiğini değerlendirecek.

Öte yandan analistler, güvenlik güçleri, ordu ve Devrim Muhafızları'nın Dini Lider'in kontrolü altında olması nedeniyle Reisi'nin ölümünün İran'ın iç istikrarını ciddi şekilde bozmayacağını ifade ediyor.

2024/05/20/reisi-koltuk.jpg

Altın fiyatları da yükseldi

Reisi'nin ve Suudi Arabistan Kralı'nın rahatsızlığı ile birlikte İsrail’in Gazze’de ateşkese yanaşmaması ons altın fiyatını da rekor seviyelere taşıdı. Sabah erken saatlerde 2440,56 dolara kadar yükselen altın fiyatları yüzde 1 artış kaydetti. (Haber Merkezi)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.