VİDEO- Diyarbakır sahte altından temizlendi: 7 ayda 5 ton toplandı

VİDEO- Diyarbakır sahte altından temizlendi: 7 ayda 5 ton toplandı
Diyarbakır’da 7 ayda 5 ton sahte ve düşük ayarlı altın piyasadan temizlendi. Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, “Bir çeyrek bile alsanız, sertifikasını isteyin” dedi.

AMİDA HABER- 2022 yılı Diyarbakır’da altın sektörü için de zor geçti. Diyarbakır’ın önemli geleneklerinden olan takı geleneği de değişti. Geçmiş yıllarda komşuya dahi “çeyrek altın” hediye eden Diyarbakırlılar, altın fiyatlarındaki yükselişin ardından, gram altına yöneldi.

Gram altın tercih ediliyor

Amida Haber’e konuşan Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, “Düğün ya da ziyaretlerde artık gram altın tercih ediliyor. Hatta gramın yarısına kadar düştü. Hediyeler artık böyle alınıyor. Kuyumcular en çok bunu satıyor. Altın satışlarında yüzde 40 düşüş var” dedi.

5 ton sahte ve düşük ayarlı altın

Yüksel, göreve geldikleri günden bu yana piyasadan 5 ton sahte ve düşük ayarlı altın temizlediklerini belirterek şunları söyledi: “Biz 7 aylık görev süremizde kalpazanlık dediğimiz merdiven altı ürünlerin satışının önüne geçtik. Çeyrek, 22 ayar yerine, 18 ayara kadar düşmüştü. Bir çeyrek 2 bin lira ise bin liraya satan dahi vardı. Göreve geldiğimiz günden bu yana piyasadan günlük 20-30 kilo sahte ve düşük ayarlı altın topladık. 7 ayda 5 ton civarında sahte ve ayarı belli olmayan ürünleri piyasadan topladık. Bunların tümü eritmeye gönderildi.”

dsc-5284.jpg

Müşteri de esnaf da dikkat etsin

Düşük ayarlı ve sahte altına karşı esnafın da müşterinin de dikkat etmesi gerektiğin belirten Yüksel, esnafın darphane ürünü alması gerektiğini söyledi. Yüksel, müşterinin dikkat etmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: “Vatandaş kuyumcudan altın aldığı zaman, sertifikasını istesin. Biz, vatandaşı bilgilendirme programları yaptık. Kuyumcu tanıdık da olsa, çeyrek bile satın alınsa, mutlaka sertifikasını istesinler. Sertifikası olmayan ürünleri almasınlar. Ucuz altın yoktur, düşük ayarlı altın vardır. Altın ONS’a bağlıdır. Bir çeyrekte, bir esnaf 50-100 lira indirim yapılıyorsa, mutlaka şüphelenmek lazım.”

17 maddelik ‘ahlaklı ticaret’

Mehmet Yüksel, göreve geldikleri zaman, 17 maddelik “ahlaklı ve adaletli ticaret” belgesi hazırladıklarını, bunu tüm esnafa dağıttıklarını söyledi. Her kuyumcuda bu belgenin bulunduğunu kaydeden Yüksel, şöyle devam etti: “Mağazalara asma zorunluluğu getirdik. Şikayet hattımız da var. Vatandaşlarımız arayıp bize bilgi verebilirler. Daha önce aldığı ürünler ile ilgili de bize başvurabilirler. Ayrıca tavsiye üzerine bir pano hazırladık. Cep telefonlarına da bir program yükledik. Daha önce bir çeyrekte 70 liraya kadar kar ediliyordu ya da indirim yapılıyordu. Bazı kuyumcular, 10 lira 20 lira indirim yapıyordu. Biz bunu kaldırdık. Biz, çeyrekte tavsiye üzerine 10 lira kar payı getirdik. Fiyat panomuzda kar miktarını bilezikte gramında 5 lira, çeyrekte 10 lira, yarım da ise 20 lira olarak belirledik. Bu tavsiye kararına bütün esnafımız uyuyor.” (Amida Haber-özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.