VİDEO- Yeşil Ambalaj’ın gözü ABD pazarında

VİDEO- Yeşil Ambalaj’ın gözü ABD pazarında
Diyarbakır’dan Fransa, İsveç, Hollanda ve İngiltere’ye ihracat yapan Yeşil Ambalaj’ın 2023 hedeflerinden biri ABD Pazarı. Genel Müdür Hasan Yeşil, “Resesyonun en az etkilendiği pazar şuan Amerika pazarı gibi görünüyor” dedi.

AMİDA HABER- Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde 1999 yılında çırçır fabrikası ile işe başlayan Yeşil Ambalaj şuan Diyarbakır’ın önde gelen fabrikalarından. 2016 yılında 40-50 tonluk mukavva üretimi, yıllar içinde 5 bin tona kadar yükseldi. Yeşil Ambalaj, genç işsizliğinin tavan yaptığı Diyarbakır’da 246 kişiye istihdam sağlıyor.

Artan fiyatlar, talep daralması…

Yeşil Ambalaj’ın Genel Müdürü Hasan Yeşil ise, 2022 yılını ve 2023 yılı hedeflerini konuştuk. Yeşil, 2022 yılının vatandaş için olduğu kadar sanayici için de zor geçtiği görüşünde. Fiyat istikrarsızlığı, yüksek enflasyon ve talep düşüşünden dolayı sanayicinin zor günler yaşadığını belirten Yeşil, “2022 yılında hedefimiz hem iş hacmimizi büyütmek, hem ihracat hacmimizi büyütmek hem istihdam sayımızı arttırmaktı. Yeni pazarlara açılmaktı. İç piyasada maalesef fiyat istikrarsızlığı, yüksek enflasyon ve talep düşüşünden dolayı içi piyasada yüzde 10 daraldı. Buna karşılık daha önce yaptığımız yeni yatırımların faaliyete geçmesi ile Avrupa’daki ihracatımız arttı. İç piyasada yüzde 10 düşüş, ihracatta yüzde 30 büyüme yaşadık. Hedefimiz yüzde 15’lik büyümedi idi, bahsettiğim sorunlardan dolayı yüzde 3 olarak gerçekleşti. İstediğimiz hedefe ulaşamadık” dedi.

hasan-yesil-2.jpg

2023 hedefleri

2023 yılı planlarını anlatan Hasan Yeşil, Irak Kürdistan Bölgesi ile Avrupa ülkelerindeki pazarlarını korumak hatta büyütmek istediklerini söyledi. 2023’te asıl hedefin ABD pazarı olduğunu belirten Yeşil, “2023’te büyümek istediğimiz pazar ABD pazarı. Bunun için çalışmalarız sürüyor. Resesyonun en az etkilendiği pazar şuan Amerika pazarı gibi görünüyor. Biz ABD pazarına girmek istiyoruz. İhracatımız var, ama güçlü değiliz. Ağırlık vermedik. Bu yıl ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

hasan-yesil-3.jpg

Enerji fiyatları, finansmana erişim sıkıntısı

Hedeflerini tutturmaları durumunda 2023’ün ikinci yarısında, personel sayısını artırabileceklerini kaydeden Hasan Yeşil, Diyarbakır’da sanayicinin enerji giderleri ile finansmana erişim konusuna sıkıntı yaşadığını söyledi. Yeşil, şöyle devam etti: “Bizde daha önce enerji giderleri personel giderlerinin yüzde 25’i idi. Şimdi enerji giderleri iki katı oldu. Personel gideri düşük kalem olarak kaldı. Finansmana erişim konusundaki zorluklar da artarak devam ediyor. Bazı işletmeler faaliyetlerini devam ettirmekte zorlanıyorlar. Biz daha önce kredi kapatmak için ekstra çaba harcarken, şimdi, yarın lazım olur diye var olan kredilerimizi kapatamıyoruz. Muhtemelen yıl sonundan sonra biraz daha rahatlar diye düşünüyorum.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.