Diyarbakır’da 33 medrese öğrencisi icazet sevinci yaşadı!

Diyarbakır’da 33 medrese öğrencisi icazet sevinci yaşadı!
Hamza ÖZÇELİKDiyarbakır’ın Sur İlçesine bağlı Yenievler Mahallesindeki Şemami Haşimiye Medresesi Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda öğrenim gören 33 öğrenci için icazet merasimi düzenlendi.Sur İlçesine bağlı Yenievler Mahallesindeki...

Hamza ÖZÇELİK

Diyarbakır’ın Sur İlçesine bağlı Yenievler Mahallesindeki Şemami Haşimiye Medresesi Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda öğrenim gören 33 öğrenci için icazet merasimi düzenlendi.

Sur İlçesine bağlı Yenievler Mahallesindeki Şemami Haşimiye Medresesi Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda öğrenim gören 33 öğrenci düzenlenen icazet merasiminde başarı sertifikası aldılar.

Diyarbakır’ın Sur İlçesine bağlı Yenievler Mahallesindeki Şemami Haşimiye Medresesi Erkek Yatılı Kuran Kursu’nda öğrenim gören 33 öğrenci için icazet merasimi düzenlendi.

İcazet merasimine İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Sur İlçe Kaymakamı Asım Solak, Sur İlçe Müftüsü İlhan Günay, Işıklar Mahallesi Muhammed Recai Arslan Yatılı Erkek Kuran Kursu Hocaları Molla Abdullah Arslan ve Molla İbrahim Arslan, Yeni Evler (Şemami) Hocası Molla Seyit Bahahüddin Genç, Siirt Tillodan Molla Burhanedin,  Van’dan Molla Mahmut,  Kars’tan Molla Muhammed Emin, Molla Mustafa Norşin, Arapkent’ten Seyyid Abdullakerim,  Salat’tan Seyit Abdulselam, Norşin Mola Rafet, bölgenin kanaat önderleri, seydalar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“İlme ve âlimlere değer veriniz”

Kuran’ı Kerim tilaveti ile başlayan törende medresede görevli Seydalar konuşmalar yaparken, İlim ve ilmin fazileti hakkında konuşan Seyda Molla Mahmut, Allah yolunda ilim öğrenmemin İslam dini açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Müslüman toplumların görevi ilme ve âlimlere değer vermek ve âlimlerin sayısının arması için gayret göstermektir. İlimsiz olarak din konusunda konuşmaktan sakınmak gerekir. İlmi olmayan kişilerin toplumların başına geçip, onları yönlendirmesi sapıklığa yol açmaktadır. Kıyas ve içtihat dinimizin iki önemli unsurudur. İlmi olmayanlara bırakılmaması gerekir. Ancak ne acıdır ki Kur’an dışında her şeyi inkar ve reddeden ilimsiz müçtehitler türemiştir. Kimisi kaderi inkar ederken kimisi tasavvufa karşı çıkıyor. Kimisi mezhepleri reddediyor. Kimisi Kur’an-ı reddederek Peygamber siz bir dini icat etmeye çalışıyorlar. Oysaki Allah Kur’an-ı Kerim’de Resulullah’ın size emrettiklerini alın, sizi nehy ettiklerinden sakının diye buyuruyor” dedi.

“Bu yol büyük bir yoldur”

Seyda Molla Abdülkerim ise, uzun yıllardır bölgede ilmi faaliyet gösteren Şemami Medresesinde dersler okutulduğuna dikkati çekerek, “Şemami köyünde uzun yıllardan bu yana medrese bulunmaktadır. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin Şemami köyü ve medresesi bilinir. Buda bizim için bir şereftir. Bu köyde bulunanlar ya alimdir, ya öğrencidir ya da ilme saygı gösteren kişilerdir. Çocuklarımızı Allah-u Teâlâ’nın yolu olan ilim yoluna göndermemiz lazım. Bu yol büyük bir yoldur. Bu yolun yolcusu en şerefli insan oluyor”

Gazze için dua edildi

Hocaların konuşmalarında İsrail’in Gazze’deki katliamları kınandı ve Müslümanlar için dua edilirken, konuşmaların ardından icazetname okundu ve medreseden icazet almaya hak kazanan 33 öğrenciye belgeleri takdim edildi. Tören bitiminde misafirlere yemek ikram edildi.

“İlim tüketildikçe çoğalır”

Programın sonunda konuşan, Yeni Evler (Şemami) Hocası Molla Seyit Bahahüddin Genç, “Bugünün anlamı bölgemizde ve İslam âleminde ilmi gelenek olarak bildiğimiz icazet merasimi Peygamber efendimizden başlayarak günümüze gelen bir silsileyi nuraniyedir. Her ne kadar günümüzde bizler icazet vermeye değil, icazet almaya layık değilken de ama maalesef günümüzün şartları durumlar hepimizin malumu olduğu için bugün bu hizmet biz ve bizim gibilerine kalmıştır. Cenabi Mevla C.C. niyazımız odur ki bu ilmi kıyamete kadar devam etmesidir. Çünkü eğer bir toplumda ilim bitirse o toplumda biter. Dolayısıyla ilim bittiği yerden aslında hayat ve varlığımız biter. Şöyle bir söz var; her şey tüketildikçe azalır, ilim tüketildikçe çoğalır. Dolayısıyla akıllı insan odur ki tüketildikçe azalan şeyi bırakıp, tüketilince çoğalana sarılması gerekir ve ilim Allah’ın ilmidir, Allah’a ulaşmaktır. Cenabi Mevla C.C. başta ülkemizi ve memleketimizi bu güzel ilmi faaliyetlerle daha da yüceltsin ve daha da donatsın, âlem-i İslam’ında inşallah birlik ile beraberliğini çoğaltsın. Hepimizin kan ağladığı bir dönemde bugün Gazze ve Filistin’de yapılan zulümleri biz şuanda dualarımız ile katkıda bulunabiliyoruz” diye konuştu.

“Şeref duyuyoruz”

Muhammed Recai Arslan Yatılı Erkek Kuran Kursu Hocaları Molla Abdullah Arslan da, “Öncelikle Yeni Evler (Şemami) Hocası Molla Seyit Bahahüddin Genç’e teşekkür ederim. Bu güzel icazete ev sahipliği yaptıkları için Allah hayırlarını kabul eylesin. Yıllardır bölgemiz böyle güzel şeylere ev sahipliği yapıyor. Bizlerde bunun için şeref duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“İcazet merasimine tanıklık yaptık”

İcazet merasimine katılan İş Adamı Veysi Akyıldız ise, “Şükürler olsun ki bölgemizde Diyarbakır ve Bismil’de 30 yılki karanlık yılları geride bırakıp aydınlık yılları görüyoruz. Bu topraklar 30 yıl boyunca medrese ve alim görmedi. Allah’a şükürler olsun ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sayesinde o günler geride kaldı. Bugünde burada güzel bir icazet merasimine tanıklık yaptık. Bugünleri görüp te şükür etmemek vatana ihanettir. Bugün burada yapılan merasim töreni için başta Yeni Evler (Şemami) Hocası Molla Seyit Bahahüddin Genç’e, katılım sağlayan vatandaşlara, sizlere ve İş Adamı Tahsin Arslan’a teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.