Karacadağ’dan kopan 5 milyon yıllık Jeolojik miras bulundu

Karacadağ’dan kopan 5 milyon yıllık Jeolojik miras bulundu

Kaynak:Anadolu Ajansı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında 2-5 milyon yıllık olduğu düşünülen yüzlerce bazalt sütuna rastlandı.

AMİDA HABER – Şanlıurfa’da Siverek-Kahta kara yolunun 31'inci kilometresinde yürütülen yol açma çalışmaları sırasında bazalt sütunları görüldü. Fotoğrafların Dicle ve Harran Üniversitesindeki akademisyenlere gönderilmesi üzerin, bazalt sütunlarının 2 ila 5 milyonluk olduğu ortaya çıktı.

Yoldan geçtiği sırada öğretmen İlyas Gizligöl’ün fotoğraf ve videolarını çekerek Dicle ve Harran Üniversitesindeki akademisyenlere gönderdiği bazalt sütunları incelendi.

bazalt-sutun4.jpg

Bazalt sütunlarının Karacadağ'ın volkanlarından meydana geldiğini belirten akademisyenler, bulunan bazalt sütunlarının jeolojik bir miras olduğunu ifade ediyorlar.

Türkiye’de sadece 10-11 yerde görülüyor

Harran Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, tesadüfen bulunan bazalt sütunlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'de bazalt sütunların 10-11 yerde görüldüğünü aktardı.

bazalt-sutun1.jpg

Şahinalp, şöyle konuştu: "Bu ilimiz açısından çok büyük bir şans. Yani tabiatın bize getirmiş olduğu çok büyük bir hazine ve zenginlik. Yaşları itibarıyla bakmış olduğumuz zaman 5-2 milyon yıl öncesinde olan bir süreç içerisinde gerçekleşen bir oluşumdur. Görmüş olduğunuz kadarıyla bunların şekillenmeleri gayet düzenli altıgen olarak biçimleri var. Her yerde de bu tarzda altıgen olarak oluşumları çok fazla göremiyoruz. O nedenle jeolojik bir miras. Önem arz eden bir oluşum bunlar. Bunu şimdi ülkemiz içerisinde turizm alanlarına çokça kullanma imkanlarımız var. Şimdi ülkemiz içerisinde jeoparklar var. Bunlar içerisinde Kula/Salihli jeopark UNESCO Global mirası içerisinde bulunan bir park. Bu tarz bir oluşumun keşfedilmiş olması ilimiz açısından önem arz eden bir şey. Özellikle jeolojik bir miras olması ve bunun da turizme kazandırılması açısından önem arz ediyor. Umarım gerekli incelemeleri burada başlatılır ve ondan sonra koruma altına alınır."

Alan turizme kazandırılmalı

bazalt-sutun3.jpg

Bazalt sütunlarının bulunduğu alanın da önemli olduğuna dikkati çeken Şahinalp sözlerine şöyle devam etti:

"Jeoparklar genel itibarıyla tüm dünyada ve ülkemizde de turizm açısından en önemli alanlardan bir tanesi ve en çok ziyaret edilen, tabiata merakı olan ziyaretçilerin her zaman gitmek istedikleri alanlar arasında bulunuyor. Takoran Vadisi'nin de yakın olması, Nemrut'a giden yol üzerinde olmuş olması burada bir avantaj oluşturuyor. Bu güzergahlar turistlerin de ziyaret etmiş olduğu alanlar içerisinde bulunuyor. O nedenle bu alanın turizme kazandırılması, ilimiz açısından hem bir marka değerinin oluşması hem de turizm gelirlerinin artması açısından önem arz ediyor."

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.